Tiltalt for verving av fremmedkrigere

 

31-åringen, født og oppvokst i Oslo, er dermed den første nordmannen som er tiltalt for terrorrekruttering, melder VGNett.

I tillegg er islamisten tiltalt for deltakelse i IS gjennom støtte til fem fra Norge som sluttet seg til terrororganisasjonen. Det de alle har til felles, er at de kommer fra Fredrikstad og delvis bydelen Lisleby:

• Ishaq Ahmed (f. 1991): Ifølge tiltalen kjøpte han stridsbekledning og utstyr til Ahmed dagene i forveien av at han sammen med Edelbijev reiste til Syria i september 2013. Ahmed ble dømt til åtte års fengsel i fjor. Ifølge VGs opplysninger disponerte også Hussain bankkontoen til Ahmed, mens sistnevnte oppholdt seg i Syria.

• Abu Edelbijev (f. 1991): Ifølge tiltalen overførte Hussain til sammen 26 900 kroner til norsktsjetsjeneren fra april til juni i 2014, mens Edelbijev oppholdt seg delvis i Syria og Tyrkia, tilsluttet IS.

• Adam Magomadov (f. 1992): Ifølge tiltalen tilrettela Hussain reisen til tsjetsjeneren i august 2014. Magomadov returnerte vinteren etter og ble i august i år dømt til 7,5 års fengsel.

• Torleif Angel Sanchez Hammer (f. 1991): Ifølge tiltalen tilrettela Hussain konvertittens reise ved årskiftet 2013/2014. Torleif endret navn til Abdul Hakim i folkeregisteret.

• Fredrikstad-mann (f. 1989): Ifølge tiltalen tilrettela Hussain reisen til den kurdiske norskiraneren i september 2014.

Hussain risikerer inntil 12 års fengsel. Både rekrutteringen og støtten til norske IS-krigere omfattes av straffelovens 147 paragraf d.

Rettssaken mot Hussain starter 3. november.