00-tallet: Drapet på Benjamin Hermansen

Tirsdag, 8. desember 2020
Sted: Digitalt

Etter nye retningslinjer fra Oslo kommune i forbindelse med covid-19 vil dette arrangementet foregå uten publikum. Arrangementet strømmes direkte på Facebook og nb.no.

En fredagskveld i januar 2001 ble Benjamin Hermansen drept med kniv av nynazister, på Holmlia i Oslo. Han ble bare femten år. Benjamin ble drept på grunn av hudfargen sin, og drapet førte til store reaksjoner over hele landet. Bare i Oslo gikk over 40000 i fakkeltog mot rasisme. Morderne var med i grupperingen Boot Boys, og den ekstreme, voldelige rasismen ble satt på dagsordenen. Det nynazistiske miljøet gikk i oppløsning, men hva skjedde med den mer subtile «hverdagsrasismen»? Hvordan endret drapet på Benjamin Norge, og hvor står kampen mot rasisme snaut tjue år senere?

Yohan Shanmugaratnam er journalist i Klassekampen og har nylig gitt ut boka Vi puster fortsatt. Camara Lundestad Joof er scenekunstner og forfatter av boka Eg snakkar om det heile tida. Rune Berglund Steen har blant annet utgitt Svartebok over norsk asylpolitikk og har jobbet for Antirasistisk senter i en årrekke. Samtalen ledes av Arnfinn Midtbøen, som er førsteamanuensis i sosiologi ved Universitetet i Oslo.

2020 har vært et dramatisk og dyptgripende år. Konsekvensene av covid-19-pandemien kommer vi til å ta med oss langt inn i det nye tiåret, slik 1920-årene også ble merket av spanskesyken (1918–1920).
I høstens serie «Tiår for tiår» begynner vi med nettopp spanskesyken og ser så nærmere på tiårene frem til i dag gjennom arrangementer og digitalt innhold med materiale fra Nasjonalbibliotekets rikholdige samling.

Hva har preget oss? Hva har vi lest, lyttet til, lært av –og hva har vi glemt?

Arrangementsbilde: Fra fakkeltoget 26. januar 2011 på Youngstorget, ti år etter drapet på Benjamin Hermansen.

https://www.facebook.com/events/290733149007205/