Rasisme mot asiater – våre historier

116Shares
Redaksjonen
Latest posts by Redaksjonen (see all)

Wednesday, 2 June 2021

Velkommen til foredrag og samtale om rasisme mot asiater i Norge – våre historier!

Foredraget og samtalen skal handle om hvordan kunst- og kulturutøvere tilnærmer tematikken rasisme gjennom deres kunstuttrykk. Her får vi innblikk i deres personlige historier, arbeidsprosessen, arbeidsmetoden og hvordan temaet har kommet frem gjennom deres uttrykk. Hvorfor har rasismen mot asiater blitt normalisert i så lang tid? Finnes det virkelig ikke rasisme mot asiater i Norge? Er det bare et USA-problem? Hvor er de asiatiske stemmene i offentlige rom?

I løpet av foredraget og samtalen vil vi utforske hvordan den strukturelle rasismen mot asiater eksisterer i samfunnet uten å ha blitt «fanget opp» over så lang tid, hva vi forbinder med rasisme mot asiater og hvordan opplevelsen av denne formen for rasisme utspiller seg gjennom kunstuttrykk, i arbeidslivet og i hverdagen generelt. Målet er ikke å nødvendigvis å løse problemet på rasisme mot asiater, men å skape et trygt og åpent samtaleforum og vie en fortjent plass til disse historiene i offentlige rom.

Arrangementet er hybrid – noen av foredragsholderne er med digitalt, men moderator og publikum skal følge med fysisk på Melahuset. Det vil være åpent for spørsmål og samtale underveis og i eget punkt på programmet. De som følger med på den digitale livestreamingen kan også stille spørsmål i kommentarfeltet.

Program:
Kl.18:00 – 18:10 – Velkommen og innledning av moderator
Kl.18:10 – 18:30 – «Norsk-asiatisk identitet» av Kim Dürbeck
Kl.18:30 – 18:50 – «Asiatisk kvinne på humorscenen og på TV» av Evelyn Mok
Kl.18:50 – 19:00 – Pause
Kl.19:00 – 19:20 – «#stopasianhate-bevegelsen i USA» av Bao Nguyen
Kl.19:20 – 19:35 – «Hvor er de asiatiske stemmene i offentlige rom?» med Maria Sung Ae Lervik fra “Nettverk for øst-asiater i mediebransjen”
Kl.19:35 – 20:00 – Spørsmål og svar (både digitalt og fra publikum)
Kl.20:00 – Avslutningsinnlegg og takk for nå med moderator

Om historiefortellerne:

Moderator – TBA

Kim Dürbeck er en norsk-vietnamesisk eksperimentell-club musiker, musikkprodusent, DJ og aktivist. Kim har måtte gjennom livet sitt balansere mellom den norske og vietnamesiske identiteten, som nå i senere tid har kommet til live, både gjennom aktivisme og musikk. Kim er ikke redd for kontroversieller og utfordrer til ettertanke, spesielt når det er snakk om rasisme og mental helse. I låten «Nuoc mam is my holy water» («Fiskesaus er mitt hellige vann») kolliderer kulturene i en eksplosiv og intens musikalsk opplevelse. Dette blir Kims identitet. Det norske i møte med det vietnamesiske. Tradisjonelle vietnamesiske folketoner i møte med norsk samtid og elektronika.

Kim Dürbeck skal snakke om den norsk-vietnamesiske identitet, rasismen og hvordan han fant en måte å formidle sine følelser og tanker gjennom musikk og aktivisme.

Kronikk i NRK: Rasisme mot personer med asiatisk utseende
https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/rasisme-mot-personer-med-asiatisk-utseende-1.15437580

Offisiell FB-side: Kim Dürbeck
https://www.facebook.com/kimdurbeck/

Låten «Nuoc mam is my holy water»
https://www.youtube.com/watch?v=kCTlmFs9gUc

——————–
Evelyn Mok er en svensk-kinesisk standup komiker, tekstforfatter, skuespiller og programleder. Evelyn er født og oppvokst i Göteborg i Sverige, men har de siste årene pendlet mellom London og Göteborg. Hun er å se på kjente humorprogrammer på SVT, Comedy Central og Stand Up at BBC. Hun er en av programlederne i den populære humorpodcasten om asiatisk kultur, der flere kjente asiatiske gjester har dukket opp og tema for hver episode er «the modern Asian experience». Evelyn adresserer rasisme og det å være asiat i sin standup, som har resultert i at hun har landet oppdrag som tekstforfatter i flere svenske TV-serier i SVT. Evelyn er en aktiv samfunnsdebattant og hun gjør det på sin måte gjennom å bruke humor som verktøy.

Evelyn Mok skal snakke om hennes bakgrunn som kvinne, svensk-kinesisk, hvordan hun fant humor som et formidlingsverktøy og hvordan hun implementerer det i sitt arbeid idag.

Offisiell FB-side: Evelyn Mok
https://www.facebook.com/EvelynMoks

Hjemmeside:
www.evelynmok.com

Evelyn Mok på Comedy Central “I am a Chinese”
https://www.youtube.com/watch?v=zUu3SyMqp7I

Evelyn Mok på BBC “The new year’s international comedy show”
https://www.youtube.com/watch?v=Ohi6Ac5y7fA

——————-
Bao Nguyen er en prisvinnende amerikansk-vietnamesisk filmskaper, dokumentarisk, produsent og regissør som har jobbet med prestisjetunge kortfilm og filmprosjekter for ESPN, New York Times, HBO, NBC, Vice, ARTE og PBS. Bao er regissør for dokumentaren «Be water» som handler om Bruce Lees møte med strukturell rasisme i Hollywood. Dokumentaren er å finne på NRK TV i Norge. Bao har nylig blitt involvert i GoFundMe-filmprosjektet «#StopAsianHate Together» der mange kjente asiatiske personer er med som blant annet Olivia Munn, Ken Jeong, Lisa Ling og mange flere.

Bao Nguyen skal snakke om hvordan det var å vokse opp i USA og hvilke kamper han måtte ta for å komme dit han er i dag. Bao letter på sløret og forteller om hva som motiverte han til å lage en litt «annerledes» dokumentar om kampsportlegenden Bruce Lee.

Bruce Lee «Be water» trailer
https://www.youtube.com/watch?v=zuY3dmg4ono

GoFundMe filmprosjektet «#StopAsianHate Together»
https://variety.com/2021/digital/news/gofundme-stopasianhate-together-olivia-munn-ken-jeong-bao-nguyen-1234951186/

Bao Nguyen shows the potential of story through films
https://caamedia.org/blog/2020/06/02/bao-nguyen-shows-the-potential-of-story-through-films/

https://www.facebook.com/events/569757791079529/