Frihetskampen i islam – ytringsfrihet og demokratiutvikling

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Shwan Dler Qaradaki er Årets Olsokkunstner - 19.04.2024 FlePsy vil ha et mer inkluderende og mangfoldig psykolog-Norge - 18.04.2024 – Høyrepopulistisk tilbakeslag et reaksjon på salafisme - 17.04.2024 Fritt Ords prosjekt «Islam i Norge» inviterer til livestrømmet debattmøte om frihetskampen i […]
Fritt Ords prosjekt «Islam i Norge» inviterer til livestrømmet debattmøte om frihetskampen i islam – ytringsfrihet og demokratiutvikling.
Møtet finner sted onsdag 19. mai 2021, kl. 18.00-20.00.
Program
18:00–18:30: Innledende samtale om frihetskampen i islam
Hva er frihet, og for hvem? Blasfemi og ytringsfrihet, demokratikamp og frihet for individet er sentrale begreper i møte med islam. Hvor er møtepunktet mellom religion og frihet i et demokratisk samfunn som fungerer? Samtale mellom Sylo Taraku, rådgiver i Tankesmien Agenda og forfatter av boken Frihetskampen i islam (2019), og Usman Rana, skribent og forfatter av boken Norsk islam. Hvordan elske Norge og islam samtidig (2016).
18:30–20:00: Innlegg og debatt om ytringsfrihet og demokrati i islam
Den arabiske våren i 2010-2011 var spontan, men det har ikke senere vært noen samlende demokratisk bevegelse i Midtøsten. Hvordan har utviklingen vært etter den arabiske våren når det gjelder ytringsfrihetskultur, demokratibevegelser, politiske bevegelser og teologiske bevegelser i regionen? Hvordan påvirker en økende religiøs nasjonalisme i flere muslimske majoritetsland politiske bevegelser, og hvordan brukes religionen i det politiske spillet? På hvilken måte påvirker demokratiutvikling i hjemlandene diasporamiljøene i Norge?
Innlegg og debatt ved Nilas Johnsen, journalist i VG og forfatter av Erdogan: Tyrkias nye sultan, Dana Manouchehri, generalsekretær i LIM, Kjetil Selvik, seniorforsker ved NUPI, og Sylo Taraku.
Møteleder er Mona Abdel-Fadil, seniorforsker ved HL-senteret.
Gratis arrangement, og strømmes både på Fritt Ords nettside og Facebook-side.