Foredrag: Manufacturing Fear: Islamophobia, Myths and the Media

Skribent og jurist Wajahat Ali skal snakke om myter, medias stereotypier, systematisk manipulasjon og desinformasjon om muslimer. 

Den vitenskapshistoriske utstillingen Sultans of Science har vekket stor interesse og entusiasme hos publikum. Det har også vært mange negative reaksjoner med utgangspunkt i islamkritikk og antimuslimske holdninger. Utstillingen utfordrer etablerte forestillinger både om muslimer og om islam, men når frykten og hatet tar overhånd, blir rasjonell islamkritikk erstattet av irrasjonell islamofobi.

Hvor kommer egentlig disse mytene fra? Misforståelser og mangel på kunnskap? Medias stereotypier og stigmatisering av muslimer? Systematisk manipulasjon og massiv desinformasjon?

Skribent og jurist Wajahat Ali ledet i 2011 arbeidet med rapporten Fear, Inc. The Roots of the Islamophobia Network in America, utgitt av Center for American Progress i Washington. 

Rapporten viser hvordan myter og misforståelser om muslimer ikke bare sirkulerer vilkårlig i media, men snarere er systematisk fabrikkert av et såkalt ”Islamophobia Network in America”. Dette nettverket av forskere, journalister, aktivister og bloggere har i over ti år finansiert, produsert og distribuert informasjon og ideologi som bygger opp om islamofobi.

Wajahat Ali er en amerikansk muslim, utdannet ved Berkeley i 2002 og UC Davis School of Law i 2007. Han er en kjent skribent fra ulike nettsteder og nyhetsmedier som CounterPunchSalon,SlateHuffington PostThe Guardian, Washington Post og Wall Street Journal. Han er også profilert som journalist og blogger, både på Twitter og bloggen Goatmilk, men senest som programleder for den nye satsningen til Al Jazeera America kalt The Stream

Hans første teaterstykke The Domestic Crusaders fra 2005, om en muslimsk familie i USA etter 9/11, ble satt opp på Broadway i 2009 og i London høsten 2013. Wajahat Ali er en av de mest toneangivende unge amerikanske muslimene i dag, og ble i 2011 utnevnt av daværende utenriksminister Hillary Clinton til ”Generation Change Leader”.