Lystog for fredsprisvinnerne Dmitrij Muratov og Maria Ressa

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Chudasama vil fremme innvandrerkvinners perspektiv i ny bok hun gir ut - 14.06.2024 Innvandrergutter har oftest opplevd psykiske krenkelser i idretten - 14.06.2024 Stortinget vedtar forbud mot søskenbarnekteskap - 13.06.2024 Fredag 10.12 deles årets Nobels fredspris ut til journalistene og redaktørene […]
Fredag 10.12 deles årets Nobels fredspris ut til journalistene og redaktørene Dmitrij Muratov og Maria Ressa, som kjemper en utrettelig kamp for pressefrihet i sine hjemland Russland og Filippinene.
Årets tildeling er en anerkjennelse av den kritiske og uavhengige journalistikken, og retter søkelyset mot journalister verden over som med livet som innsats belyser overgrep og maktmisbruk hver dag i autoritære regimer, og i kriser og konflikt.
10. desember klokken 17:30, begynner vi feiringen på Jernbanetorget med appeller og musikk, før vi går 18.00 mot Stortinget og Grand Hotell for å hylle og hilse på fredsprisvinnerne!
I lys av de nye restriksjonene vil vi på fredag ikke selge fakler. Vi vil i stedet oppfordre alle i publikum til å ta med egne lyskilder (i tillegg til munnbind). Dette kan være lommelykt på mobil, hodelykt, lysslynger, knekklys etc. Vi har ellers en god tropp med frivillige, klare til å passe på.
Vi oppfordrer derfor dere til å komme hvis dere føler dere friske, og organisasjoner til å tilslutte seg. Følg nøye med på beskjedene fra konferansier.
Appellanter:
– Dr. Nadezda Azhgikhina, leder av PEN Moscow, styremedlem i Artikkel 19 og medlem av Russlands Utvalg for Medieklager.
– Patricia Evangelista, journalist og dokumentarfilmskaper, bosatt i Manila, Fillipinene. Rapporterer omfattende om konflikt, krise og menneskerettighetsbrudd. Er journalist ved Rappler, hvor fredsprisvinner Maria Ressa er medgrunnlegger og sjefsredaktør.
– Anette Trettebergstuen, kultur- og likestillingsminister, sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre og leder av APs kvinnenettverk
– Barbara Trionfi, leder for International Press Institute, et globalt nettverk bestående av journalister, redaktører og medieeiere dedikert til å sikre pressefriheten.
Artist:
– Hamid Sakizada, en afghansk fribymusiker spesialisert i tradisjonell Hazara-musikk. Hazara-minoriteten er forfulgt i Afghanistand og Hamid flyktet til Norge i 2016, hvor han har bodd siden.
Konferansier:
Dagsnytt 18s Espen Aas
Organisasjoner inviteres til å tilslutte seg, send en e-post til [email protected] og merk “Tilslutning fakkeltog 21” i emnefeltet.
Toget er en del av Oslo Peace Days, og arrangeres med støtte fra Oslo kommune.
Tilsuttede organisasjoner:
IAWRT Norge – International Associatopn of Women in Television
Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet
Kvekersamfunnet
Norges Fredslag
SAIH
SmåRadina: for demokrati i Russland
Stopp NATO