Arendalsuka: Rasisme og diskriminering – Et folkehelseproblem?

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Vil du delta i intervjustudie om hatkriminalitet? - 29.04.2024 Nesten halvparten av innvandrere i Norge er overkvalifiserte - 29.04.2024 Zarina kastes ut av Norge - 27.04.2024 Internasjonale studier viser at det å bli utsatt for rasisme kan påvirke både den fysiske […]
Internasjonale studier viser at det å bli utsatt for rasisme kan påvirke både den fysiske og psykiske helsen negativt. Også norske levekårsundersøkelser viser at de av oss som opplever diskriminering rapporterer om psykiske helseplager i omtrent dobbelt så stor grad sammenliknet med de av oss som ikke opplever diskriminering. Det er imidlertid ikke forsket nok på sammenhengen mellom rasisme og helse i Norge, men det er ingen tvil om at dette er et tema som må belyses og utforskes videre.
I folkehelsemeldingen som ble lansert våren 2023 nevnes rasisme og diskriminering i sammenheng med negative helsekonsekvenser, men kun i vaghet og uten konkrete tiltak. På dette arrangementet inviterer vi politikere, forskere og samfunnsdebattanter til å diskutere sammenhengen mellom rasisme, diskriminering og helse. Hvordan kan dette krysningsfeltet løftes politisk? Hvordan kan helsevesenet vårt rustes opp til å ivareta de av oss som blir utsatt for rasisme? Hvordan kan vi forebygge rasisme og sikre bedre helse for kommende generasjoner?
I panelet:
Lisa Esohel Knudsen, nestleder Minotenk
Tony J. A. Sandset, forsker, Enhet for bærekraftig helse, UiO
Rabia Musavi, daglig leder, LIN (Likestilling, Inkludering og Nettverk)
Tobias Stokkeland, nasjonal talsperson for Grønn Ungdom (MDG)
Fredrik Sørlie, leder av ressursgruppe for feminisme, antirasisme og inkludering (AP)
Linda Noor, daglig leder, Minotenk
Arrangør:
LIN – Likestilling, Inkludering og Nettverk Minotenk – Minoritetspolitiske tenketank
Tid: 18.08, kl. 10.00-11.00
Sted: Arendal – Frivillighetsteltet