Fakkeltog mot islamofobi

Author Recent Posts Utrop Latest posts by Utrop (see all) Lansering av veileder mot rasisme i arbeidslivet - 27.03.2024 ANTIRASISMENS VERK – 40 år med lys og mørke - 27.03.2024 Fakkeltog mot islamofobi - 14.03.2024 I år er det fem år siden den høyreekstreme terroristen Brenton Tarrant angrep to moskeer i Christchurch på New Zealand […]
I år er det fem år siden den høyreekstreme terroristen Brenton Tarrant angrep to moskeer i Christchurch på New Zealand og drepte 51 personer den 15. mars 2019. Siden 2022 har derfor FN markert denne dagen som den internasjonale dagen for å bekjempe islamofobi.
Hatefulle ord kan føre til vold. En tredjedel av all hatprat på nett er rettet mot muslimer*. Stopp hatprat ønsker derfor å markere dagen med fakkeltog mot islamofobi og for menneskerettigheter. Vi håper du vil gå med oss! Kanskje blir dette en årlig tradisjon?
OM ARRANGEMENTET
Fakkeltoget starter på Grønland torg med appeller før vi går via Brugata til Youngstorget, ned Torggata og opp Karl Johans gate til Stortinget. Stopp hatprat vil stille med fakler og fyrtøy til arrangementet.
Før toget er det åpen moské på Islamic Cultural Center på Grønland fra kl. 16-19.00, hvor alle er velkomne til å delta.

HVORFOR ER DETTE VIKTIG?

Norge er et av landene som har fått kjenne på de alvorlige konsekvensene av islamofobi. Terroristen Tarrant oppga Anders Behring Breivik som sin viktigste inspirasjonskilde og knapt fire måneder etter Christchurch-terroren drepte Philip Manshaus søsteren sin og angrep Al-Noor moskeen i Bærum 10. august. Manshaus var direkte inspirert av Tarrant.

Hatprat bidrar til islamofobi. En tredjedel av hatprat på nett er rettet mot muslimer. De ekstreme uttrykkene for islamofobi har hatt enorme konsekvenser for samfunnet, både i form av materielle ødeleggelser og i form av tapte menneskeliv, frykt og psykisk uhelse. Det er en årsak til menneskerettighetsbrudd og et menneskerettighetsbrudd i seg selv.

HVA VIL VI?

Ingen skal utsettes for hat og diskriminering på grunn av hvem de er og hva de tror på. Derfor går vi i fakkeltog mot islamofobi og for menneskerettigheter. Vi går for ofrene for islamofobi. Vi går fordi islamofobi ikke forsvinner av seg selv, men må bekjempes hver dag gjennom mer menneskerettigheter, kunnskap og åpenhet.

Kampen er ikke vunnet før vi kan møte hverandre som likeverdige mennesker med ulike tros- og livssyn.

ORGANISASJONER TILSLUTTET:

– Rasisme i Norge
– Antirasistisk senter
– ICC Norway
– Minorg
– Nansen fredssenter
– ARBIN
– Likestilling Inkludering og Nettverk (Linorg)