Sentrum i Drammen anbefaler å politianmelde SIAN-leder

Sentrum-politiker Mukhtar Sajid skal ha blitt utsatt for voldelige hatytringer på SIAN-leder Lars Thorsens Facebook-vegg.
Foto: Fotokollasje
Sentrum anklager Lars Thorsen for å ha latt hatefull og voldsoppfordrende kommentar stå i et innlegg som omtalte lokalpolitiker Mukhtar Sajid.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Nå anbefaler partiet sin lokalpolitiker om å ta saken videre med politiet.

– Vi ønsker å understreke at Partiet Sentrum i Drammen tar kraftig avstand fra trusler, vold, og tvang i alle former. Slike handlinger har ingen plass i vårt samfunn, og vi står sammen mot enhver form for hat og intoleranse, ifølge nestleder Ellen M. Budde i en pressemelding til Utrop.

Sentrum-politiker Ellen M. Budde går hardt ut mot hatytringene på Thorsens vegg.
Foto : Sentrum Drammen

Sakens bakgrunn er et debattmøte i regi av Drammens Tidende, hvor Mukhtar skal ha deltatt.

– Etter debatten har Lars Thorsen, leder av SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge), publisert innlegg på Facebook som inneholder ytringer vi oppfatter som diskriminerende og hatefulle mot Sajid på grunn av hans muslimske bakgrunn. Kommentarfeltet under innlegget er fylt med nedverdigende kommentarer, hvorav enkelte kan tolkes som direkte trusler mot vår leder, inkludert en kommentar som uttrykker “Kill them all” (se vedlegg).

Gif-kommentaren ble lagt ut av en annen Facebook-bruker på Thorsens Facebook-vegg. Utrop har fått tilsendt vedlegget fra Budde, og har anonymisert navnet på brukeren.

– Uakseptabelt å komme med hat

Ifølge Sentrum er partiet åpen for dialog og meningsutveksling i det offentlige ordskiftet.

– Vi mener det er essensielt for demokratiet at det er rom for ulike meninger og perspektiver. Likevel, det er en klar grense mellom fri meningsutveksling og det å spre hatefylte ytringer og
trusler. Handlinger og uttalelser som truer individers sikkerhet og verdighet, kan ikke aksepteres.

– Vi oppfordrer alle parter i det offentlige rom til å bidra til en respektfull og konstruktiv dialog, selv i møte med dype uenigheter. Samtidig forventer vi at rettsstatens prinsipper håndheves for å beskytte våre borgere mot trusler og hat, ifølge pressemeldingen.

SIAN-leder: – Har blokkert bruker

Utrop har kontaktet SIANs Lars Thorsen for tilsvar på anklagene fra Sentrum Drammen. Ifølge han er brukeren som skrev voldsoppfordringen blokkert. Thorsen sier han heller ikke har fått svar fra politiet på sin innsynsbegjæring.

Jeg vet derfor ikke hvilke konkrete anklager Mukhtar har rettet mot meg, sier han til Utrop via e-post.

Thorsen sier en tiltale vil være positivt for ham.

– I min Facebook-post slår jeg fast at Mukhtar er en muslimløgner, og jeg dokumenterer det med teologi. Sentrum påstår jeg har fremsatt diskriminerende og hatefulle ytringer. Jeg tenker det er åndsforlatt å påstå at jeg er i en posisjon til å diskriminere Mukhtar, og de har heller ikke konkretisert hva som er hatefullt.

Kan ikke håndtere kompetente meningsmotstandere

Thorsen sier at når Sentrum hevder å være åpne for dialog og meningsutveksling i det offentlige ordskiftet så er det ikke sant.

– Jeg har skriftlig invitert Sajid Mukhtar, Simen Bondevik og Geir Lippestad til debatt, men de svarer med full taushet. De vet at deres islamiseringsprosjekt ikke tåler meningsbrytning med kompetente meningsmotstandere. At en norsk parti så tydelig tar avstand fra vestlige frihetsverdier er verdt å merke seg for de som i vanvare har stemt på dem.