Kunstverk foran Oslo S anklages for rasisme

Antirasistisk Senter mener kunstverket som torsdag ble hengt opp foran Oslo S, er rasistisk. På bildet er det åtte mennesker som ikke er hvite, og hele fem av dem er afrikanske prostituerte.

Det 20 ganger 6 meter store bildet med tittelen «Future Oslo» er laget av den tyske kunstnergruppen eBoy. Bildet presenterer en fremtidsvisjon av Oslo om ti år. Men ser man godt etter, kan man finne åtte mennesker som ikke er hvite: en jente i skoleuniform, en syklist, en imam og fem afrikanske prostituerte.

– Det er et fordomsfullt bilde som gir et fortegnet bilde av Oslos store minoritetsbefolkning. De blir ikke fremstilt som en naturlig del av bylivet, og fremstillingen av svarte kvinner bare som prostituerte er med på å øke fordommer, sier informasjonsleder i Antirasistisk Senter Henrik Lunde.

I en pressemelding sendt ut tidligere i dag, skriver Lunde at afrikanske kvinner i Oslo er kraftig lei av å bli sett på og behandlet som prostituerte, og at denne fremtidsvisjonen neppe gjør situasjonen bedre.

– Kunstnerne har selvsagt frihet til å uttrykke seg hvordan de vil og om hva de vil, men at de ansvarlige for byens uterom mener at dette er en fin måte å presentere en fremtidsvisjon av Oslo – det er forstemmende trist.

Torsdag ettermiddag fikk han flere telefoner fra folk som reagerte negativt på kunstverket.
Det er Kulturbyrået Mesen som har fått i oppdrag av NSB å smykke fasaden til Oslo S. Mesen sendte flere hundre bilder til kunstnerne i eBoy, som lagde kunstverket uten selv å reise til Oslo. Mesens prosjektleder Geir Arne Brevik er lei seg for de negative reaksjonene.

– Vi beklager at kunstverket provoserer på en måte som ikke var vår hensikt. Jeg skulle ønske at balansen i kunstverket var annerledes. Jeg ser at folk kan bli provosert av det, og innser at vi har begått en feil, sier han til NTB.
På spørsmål om han vil fjerne bildet, sier Breivik at han ikke vil uttale seg om dette. 

Brevik avviser imidlertid at kunstverket er fordomsfullt.

– Dette er en karikatur, og mange ting i Oslo er satt på spissen. Det er ikke balansert eller representativt, men det skal det heller ikke være. Men jeg ser at ulike temaer krever ulike vurderinger, og akkurat i dette spørsmålet skulle nok balansen vært bedre, sier han. Han vil ikke si om han tror han tror at kunstverket vil føre til økte fordommer.

– Hvis det gjør det, er det i tilfelle fryktelig trist, sier Brevik.

Kilde: NTB