Kunsten å være hvit?

Author Recent Posts Alfredo Biamont Latest posts by Alfredo Biamont (see all) Etterlyser fokus på andre faktorer enn kultur og religion som årsaker til høy smitte - 22.04.2021 Sanitære kontrollregler styrkes i Oslo byggeplasser - 02.03.2021 Årets ERAS festival finner sted 24. og 25. august - 03.08.2019 En bok som alle burde lese: Ikke bare […]

En bok som alle burde lese: Ikke bare lese, men også ha i bokhylla. Den heter ”Kunsten å vere neger” av Are Kalvø, og kom første gang ut i 1996. I 2000 kom den ut som billigutgave og i 2003 kom den ut igjen, denne gangen i boksamlingen ”Greatest hits, vol. 1, the early years”.
Dermed har du hatt tre muligheter til å skaffe deg denne boken. Hvis du fortsatt ikke er i besittelse av ”Kunsten å vere neger” får du nok en påminnelse nå. Men du lurer kanskje på hvorfor jeg maser sånn om denne boken?
Først litt om forfatteren: Are Kalvø er født i 1969 på Stranda. Ikke en strand, men stedet heter Stranda. Han har bodd i Oslo siden 1990 og jobbet heltid med humor og satire siden 1994. Kalvø har Cand. Mag. med mellomfag i sosiologi, grunnfag i kunsthistorie og statsvitenskap. Han er programleder i NRK P2s satiriske ukemagasin ”Hallo i uken”, og spaltist i Dagsavisen og Bergens Tidende. I tillegg er han stå-opp-komiker. Alle faktaopplysninger om Are Kalvø er hentet fra www.arekalvo.no
Når det gjelder boken ”Kunsten å vere neger”, så sier vel tittelen alt, men jeg kan gi en liten innføring likevel. Boken er skrevet i kjent Kalvø-stil og er godt illustrert med bilder og tegninger. Kalvø viser oss hvordan nordmenn liker at utlendinger eller fremmedkulturelle skal være. Vi får presentert sunne fremmedkulturelle forbilder, og det er ikke Abid Raja eller Afshan Rafiq. Vi får også en innføring i hvordan å være neger i de forskjellige landsdelene.
I kapittelet ”Kunsten å vere neger” på Austlandet skriver Kalvø følgende:
”I Oslo er ikkje problemet å bli akseptert av dei innfødte. Problemet er å finne dei innfødte. I Oslo bur det folk frå heile landet, og uansett kor lenge dei har budd der, så vil dei påstå at dei kjem får ein heilt annen plass. Dei berre bur i Oslo. Dei er lokalpatriotar, men ikke Oslo-patriotar. Dersom naboen ikkje protesterer vilt mot at det blir bygd eit muslimsk forsamlingshus i nabolaget i Oslo, så er det altså ikkje fordi naboen er spesielt glad i muslimar, men fordi han opprinneleg kjem frå Svelgen og er glad for at det i alle fall ikkje blir oppført eit muslimsk forsamlingshus der.”
Dette var en liten smakebit av denne perlen av en bok. Så alle dere ”fremmedkulturelle” der ute, les og lær.
Fremmedkulturelle her er: Vestlendinger generelt, Bergensere spesielt, Trøndere, Nordlendinger, Finnmarkinger, Østlendinger, og Folk fra Oslo Vest. Alle Nordmenn, enkelt og greit. Da venter i hvert fall jeg på Kunsten å være hvit.