Forelskelse

Det er godt å være hodestups forelsket. Hormonene herjer i kroppen og gjør oss ruset. Naturlig ruset vel og merke.

Den kommer ofte med sol, sommer og varme. Eksploderer og sender oss til himmels: Forelskelsen. Den har ingen aldersgrenser.
Noen blir sjelden forelsket, mens andre forelsker seg gang på gang. Når en er ung er det vanlig å forelske seg i flere samtidig, gjerne av ulike kjønn. Det er også vanlig å forelske seg i mennesker det aldri vil bli noe forhold med, som for eksempel en lærer eller en popstjerne.

Dagdrømmer
Det er få ting som gir like mye energi som å være forelsket. Det kribler og kiler overalt i kroppen, og det skjer også ting i hodet. Du dagdrømmer og tenker konstant på den du er forelsket i, og det kan være umulig å konsentrere seg om noe annet. Du føler deg rett og slett ruset.

Sjokkbølger
Alle som har opplevd det, vet at forelskelse er noen av de sterkeste følelsene man kan kjenne. De fysiske reaksjonene den forelskede opplever i nærkontakt med den begjærte er tydelige; skjelving, stamming, rødming, klønethet, raskere puls, gelé i knærne. Det er ingen tvil om at forelskelsen sender sjokkbølger fra hodet og helt ned i tærne.

Hormonene herjer
I naturvitenskapen forklarer man forelskelse ut fra hormoner. Hormonene blir skilt ut fra kjertlene i kroppen, og fungerer som kjemiske budbringere mellom de ulike organene i kroppen.

Adrenalin i full aksjon
Adrenalin er et hormon som aktiviseres når vi blir sint eller redd. Men adrenalinet er også i full aksjon når vi er forelsket: man svetter, får hjertebank og pupillene blir faktisk også større. Adrenalinet virker på musklene, og det gjør at hjertet slår raskere og du blir rastløs. Når kroppen blir stresset på denne måten, oppfatter hjernen det som en slags smerte. Den begynner å skille ut kroppens naturlige smertestillende stoffer. Disse gir deg en følelse av velvære og beruselse.

Lykke-molekylet
Forelskelsen slipper også fri et annet hormon, nemlig signalstoffet dopamin. Dopamin aktiviserer behag- og lystsentre i kroppen, og kalles derfor ofte for lykkemolekylet. Dopamin gjør oss glade og fornøyde, masse energi og en opprømt følelse. Når man blir forelsket øker aktiviteten av dopamin i hjernen. Det er den vitenskapelige forklaringen på at nyforelskede blir euforiske, friske og raske og føler at de svever. Når adrenalinet og dopaminet herjer rundt i kroppen, er det ikke rart vi føler oss høy!

Hva gjør forelskelsen med deg?
– Forelskelse gjør deg euforisk og kan gi deg en svevende følelse, som om du går på skyer.
– Alle sansene blir forsterket når den du er forelsket i er i nærheten; hans eller hennes berøring er elektrisk, øynene er mer intense og vedkommende lukter bedre enn andre.
– Du får mindre behov for søvn.
– Du kan miste matlysten.
– Trangen til å se, røre ved eller snakke med den du har kjær øker i så stor grad at den føles vanedannende.
– Hvis dere er adskilt i en periode, kan du oppleve absitinenssymptomer som angst og depresjon.
– Forelskede har redusert aktivitet i de områdene av hjernen som er knyttet til depresjon og frykt.

Hvordan kan du vise den andre at du er forelsket?
– blikkontakt
– smile til
– gi oppmerksomhet
– holde deg nær eller komme
nær
– invitere på kino, gå tur
– bruke venner til å fortelle det
som du ikke tør selv
– sende sms

Hvordan merker du at noen er forelsket i deg?
– han/hun tenker mer
på utseendet sitt
– han/hun prøver å være ekstra
tøff og dyktig
– han/hun rødmer lett, spesielt
når du er i nærheten
– han/hun blir mer klønete,
tøffere, morsommere når du
er i nærheten.