Somalisk fotballglede takler fordommer

Et norsk-somalisk fotballag vant EuroSom cupen i år. EuroSom er navnet på fotballturneringen for somaliske innvandrere i Europa. Somalisk Velferdsforening feiret Europacuptriumfen på innleide lokaler på Oslo City.

EuroSom er et felleseuropeisk initiativ, og turneringen går på rundgang i flere land. Årets turnering ble spilt i London, og det norsk-somaliske laget, som spilte med det norske flagget på brystet, vant etter fem kamper. Seieren innebar festivitas for miljøet her hjemme, som stilte mannsterkt opp for å feire denne store og viktige triumfen.
For ungdommene var lojaliteten og viljen til å kjempe med de rød-hvite-blå fargene en selvfølge. Hassan Mohammed (21), som er leder for Somalisk Ungdomsforening, mener triumfen knyttet bånd til det nye hjemlandet.
– For oss er det spesielt viktig at vi vant. Vi omtales jo som lite integrerte i samfunnet og oftest veldig negativt. Derfor spilte vi med flagget på brystet og med Norge, vårt andre hjemland, i hjertet.

Fantatisk prestasjon
Turneringen ble holdt 15.-25. juni i London. Det norsk-somaliske laget tapte noe overraskende første kampen mot vertene Waberi, men vant så de fire neste kampene.
I finalen slo de et finsk-somalisk lag med 2-0, og kunne dermed kåre seg som E-cupmestere. Ingen andre norske klubblag, verken i amatør eller proffkategorier har klart samme prestasjon. Flere av lagene stilte for øvrig med lag i både gutte- og jente-kategori.
Heftig musikk fra hjemlandet fikk opp en noe dempet stemning i lokalet og Velferdsforeningens styremedlemmer understreket viktigheten av idretten i å gi de unge en egen identitet.
– I dag skal vi feire den somaliske ungdommen, som ofte har vært gjenstand for offentlighetens søkelys på en negativ måte. Som foreldre må vi være forbilder, og det at våre ungdommer gjør seg såpass positivt bemerket viser at vi kan klare å vise veien, ble det sagt i åpningstalen.
Også det politiske Norge var tilstede. Morten Drægna (SV), listetopp til høstens stortingsvalg, gratulerte på vegne av partiet og fotball-Norge. – Takk for at laget deres har representert landet vårt på såpass flott måte.
Norsk-somaliernes turneringsseier er en meget sterk prestasjon ettersom laget ikke har hatt så mye tid til samlinger. Laget består av unggutter som av forskjellige grunner ikke har kunnet spille på norske lag, bl.a. grunnet språket og andre integreringsproblemer. Flere av ungdommene har vært innom norske lag, men ikke kunnet fortsette med fotballen.
Grunnen er, i følge Hassan, at de må ofte forsørge familiene sine i Somalia. Folk som har muligheten jobber gjerne to jobber for å sende penger hjem. Og da har man ikke tid til så mange fotballtreninger.
Hassan er utelukkende positiv når Utrop spør om hvorvidt fotballprosjektet har klart å bidra til å øke integreringen.
– Når vi har et eget fotballag ender vi opp med et samlingspunkt for ungdommene i det norsk-somaliske miljøet. Laget er mer enn fotball, laget er også temakvelder, vennegjeng og sosialiseringsskole. Temakveldene går som oftest til å diskutere samfunnet i Norge og dens forhold til somaliere, legger han til.

EuroSom viktig i
tiden fremover
Som regjerende mestere skal Norge arrangere EuroSom mesterskap neste år, midt under VM i Tyskland. Daglig leder for det norsk-somaliske mesterlaget, Ahmed Madar, og Somalisk Velferdsforbund lover å gjøre sitt beste for at arrangementet skal gå knirkefritt. Madar og laget ser fram til å forsvare tittelen på hjemmebane i Oslo, men minner om at det viktigste i turneringen er nettverksbyggingen blant europieske somaliere.
– Vårt håp er som alltid at vi og ungdommene fortsetter i det gode spor og at vi danner et godt miljø på tvers av landegrensene. For oss, som ofte sliter med å bli integrert i våre ankomstland, er det viktig å kunne treffes for å utveksle erfaringer, sier Madar.
Mens Ronaldinho, Beckham og de andre verdensstjernene slåss om VM-gull, lukrative pengepremier og gunsten fra millioner av fans, sliter de norsk-somaliske spillerne med et stramt prosjektbudsjett.
Norsk fotball og norsk idrett forøvrig, som i stor grad har jobbet aktivt for integrering av minoritetene og mot hvilken som helst form for diskriminering, fortjener absolutt en slik triumf.