På et byggeplasser ble tre arbeidere huset i et rom i konstruksjonen. De sov på madrasser på gulvet, som i løpet av dagen dekket de med plast for å bruke som bord. (Illustrasjonfoto)
Søndag 28. februar etablerte Oslo kommune strengere tiltak for å dempe veksten av infeksjoner i byggeplasser. Disse vil være i kraft fra 2. mars.
238Shares

Forsettlig eller grovt uaktsom brudd på smittevernbestemmelsene på byggeplasser vil kunne straffes med fengsel i opptil seks måneder.

Arbeidstilsynet stengte 28 byggeplasser

Etter nyttår stengte Arbeidstilsynet 28 byggeplasser for brudd på smittevern, skriver VG. Nesten alle var relatert til innkvartering av arbeidsinnvandrere. Alle brudd på regler for infeksjonskontroll er alvorlige fordi infeksjonen sprer viruset. Arbeidstilsynet oppdaget tilfeller av arbeidere som ligger i bygningene som skal rehabiliteres. Flere av dem bodde i samme rom og hadde ikke de fasilitetene de trenger for å forhindre spredning av infeksjoner.

På et byggeplasser ble tre arbeidere huset i et rom i konstruksjonen. De sov på madrasser på gulvet, som i løpet av dagen dekket de med plast for å bruke som bord.

Karantene for utenlandske arbeidere, reglene skjerpes

Fire personer ble plassert i et hus for karantene først. Da disse fire var ferdige med karantenen, ble fire nye arbeidere huset i samme hus og jobbet i karantene. Av de totalt 39 beslutninger om å stenge norske selskaper helt eller delvis, var innkvartering årsaken i de aller fleste tilfeller.

Siden 22. februar har regjeringen strammet inn karantenereglene for arbeidere. Arbeidsgivere som tilbyr overnatting til utenlandske arbeidstakere må ha hjemstedet godkjent av Arbeidstilsynet på forhånd.

Flere smitteutbrudd siden nyttår

Siden nyttår har flere store smitt saker dukket opp på byggeplasser i Drammen, Oslo og Bergen. Torsdag 25. februar hadde 33 personer blitt smittet på byggeplassen til Stordalen-hotellet på Solli plass i Oslo sentrum. Mandag 1. mars hadde tallet steget til rundt 50. Fredag 26. februar ble 18 personer smittet i forbindelse med smitteutbrudd på en byggeplass i “Mills-nabolaget” på Grünerløkka i Oslo sentrum.

Kilde: VG