Ny sosial nedstengning i Oslo

– Jeg vet at det jeg ber om, er mye og inngripende, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo innledningsvis på søndagens pressekonferanse.
Byrådet i Oslo anbefaler folk å unngå private sammenkomster og besøk i private hjem, innfører rødt nivå på videregående skoler og stenger serveringssteder.
1Shares

– Det nærmer seg nå ettårsdagen for den første nedstengingen i Oslo. Tiden vi nå gjennomlever, er historisk. Ingen har betalt en større pris enn Oslo-folk. Likevel står jeg her og kommer til å be om mer fra dere, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo innledningsvis på søndagens pressekonferanse.

– Jeg vet at det jeg ber om, er mye og inngripende, sa han.

Johansen kunngjorde at byrådet anbefaler folk å unngå private sammenkomster og besøk i private hjem. I tillegg blir det innført rødt nivå på videregående skoler, og serveringssteder blir stengt.

Bakgrunnen for innstrammingene i hovedstaden er sterkt stigende smittetall den siste tiden. Den nye nedstengingen gjelder fra midnatt natt til tirsdag 2. mars til 15. mars.

Byrådet i Oslo sendte søndag kveld en SMS til innbyggerne der det ble understreket at det er tungt for alle, men at det er behov for ekstra innsats for å slå ned pandemien.

– Hold avstand, treff få mennesker og bli hjemme når du er syk, står det i meldingen.

Fra onsdag skal det være en blanding av fysisk oppmøte og digital undervisning.

– Vi er nødt til å stramme inn på videregående skole, sa byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV).

– Vi ser at smitten har femdoblet seg i aldersgruppa 16 til 19 år de to siste ukene. Vi ser også at en økende andel av smittetilfellene kan spores tilbake til skoler, la Thorkildsen til.

Oslo kommune har besluttet at de tar sikte på massetesting av elever med spyttprøver fra 8. mars og testing av alle lærere.

Alle serveringssteder i Oslo må stenge, med unntak for takeaway.

– Og alle butikkene må stenge, med unntak for butikker som er listet opp i den statlige unntakslisten, blant annet dagligvarehandel og apotek, sa Johansen på pressekonferansen.

Også gallerier og kunstutsalg må stenge, opplyste Johansen.

Han fastslo at når man oppdager mer smitte, har man bedre kontroll over situasjonen.

Steen sa at han håper regjeringen endrer vaksinestrategien og prioriterer områdene med høy, vedvarende smitte.

– Vi kan ikke gjøre noe, men vårt inntrykk er at de skal se på sine forskrifter, sa han på spørsmål om hva byrådet i Oslo tenker om shoppingtrafikk til kjøpesentrene i nabokommunene.

Johansen har hatt møte med Statsforvalteren og Oslos nabokommuner og informerte dem om tiltakene.

Les også: Mens Raymond talte, spilte 82 personer kort og så på fotball – til politiet tømte lokalene