LO glad for løsning for dagpendlere

Fra nå av vil grensependlere kunne jobbe igjen i Norge etter flere ukers nedstengning.
Foto: Asgeir S. Nilsen
Fra 1. mars vil dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge under et strengt test- og kontrollregime, opplyser regjeringen.
17Shares

Helsedirektoratet og FHI mener det er forsvarlig å fjerne innreiserestriksjonene for grensenære pendlere fra Sverige og Finland. De anser at en test hver syvende dag er smittevernfaglig tilstrekkelig for å redusere smitterisiko for denne gruppen.

– Smittesituasjonen i Norge og i Europa gjør at vi ikke kan åpne for mye av gangen, men det er bra at vi nå har funnet en løsning for denne lille gruppen dagpendlere som har vært i en svært vanskelig situasjon, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til regjeringen.no.

Vil ha kompensasjon

LO er glad for at regjeringen åpner grensen for pendlere, men krever fortsatt det må gis kompensasjon til de som har vært nektet å gå på jobb de fire siste ukene.

– I en måned har flere tusen stått i en uverdig situasjon helt uten inntekt. Dette har vært en stor belastning for mange av våre medlemmer som jobber og betaler skatt i Norge, sier LO-leder Hans Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

LO-lederen etterlyser også at pendlerne får kompensasjon.

– Det står ikke noe i meldingen fra regjeringen om økonomisk kompensasjon til de som er blitt nektet å gå på jobb og har vært uten inntekt siden 29. januar. Dette er så uverdig som det bare går an, sier regionleder for LO i Viken og Oslo, Ulf Lervik til FriFagbevegelse.