Innvandringspolitikk i høysetet

Utrop tar pulsen på en forhåpentligvis integrert valgkamp.

Innvandringstemaet er populært når det gjelder å kapre stemmer, mens konkrete tiltak for de som allerede er her og ønsker å bidra til det norske storsamfunnet glimrer stort sett med sitt fravær. I disse valgtider har Utrop sett på hva de ulike partier mener om innvandring og integrering.

Venstre
I sterk kontrast til høyresidens restriktive politikk foreslår Sponheim & co. såkalt “skjærestevisum”, hvor alle som har oppholdt seg i Norge i tre år kan få kjæresten sin til landet i ett år.
Kriminalitet: Asylsøkere som “misbruker asylinstituttet ved kriminell aktivitet” må raskt kunne utvises.
Arbeidsinnvandring: Partiet vil åpne og markedsføre Norge som bosted og arbeidsmarked i utlandet. Tvangsektekteskap: Kvinner på flukt fra tvangsektekteskap må gis opphold på humanitært grunnlag.
Språk: Venstre peker på at innvandrere har plikt til å lære norsk og at myndighetene må tilrettelegge for dette.

Senterpartiet
Også kjent som forholdsvis restriktiv i integreringsspørsmålet, foreslår Sp at man skal ta hensyn til geografisk spredning, bl.a. ved at kommunene som tar imot innvandrere må også få mer penger. Ellers skeptisk til lavkost arbeidskraft fra utenfor EU.

Kvinner og barn: Vil “styrke innsatsen” mot tvangsekteskap og arbeide for å sikre innvandrerkvinners rettigheter, men partiet sier ikke hvordan. Utenlandske kvinner som blir skilt etter mishandling, må få oppholdstillatelse selv om ekteskapet ikke har vart i tre år.
Kjønnslemlestelse: For å stoppe omskjæring av kvinner foreslås obligatorisk informasjon til foreldre ved svangerskap og fødsel, tilgang til offentlig informasjonsmateriell i barnehage og skole, bevisstgjøring omkring strafferammer.
Språk: Partiet vil ha obligatorisk norskopplæring i asylmottak. Å nekte skal kunne medføre reduksjon i sosialstønad. Vil innføre språktest for å få innvilget norsk statsborgerskap.
Arbeidsinnvandring: Partiet kaller dette sosial dumping, og vil primært fylle ledige jobber med innenlands arbeidskraft. Norske lønningsnivå må gjelde ved arbeidsinnvandring. Partiet vil ut av Schengen blant annet for å kunne føre en selvstendig innvandringspolitikk.
Asylsøkere: Partiet mener disse må uttransporteres ved endelig avslag. Minimumsstønad til livsopphold inntil slik uttransportering finner sted.

Fremskrittspartiet
Hagen trenger stemmer, gjerne så mange som mulig for å få ut erkerivalen Bondevik fra det norske politiske landskapet. Vi regner med at godeste Hagen og FrP vil etter hvert finne tilbake til sitt vanlige “jeg” etter jakten på stemmene til partiets hovedmålgruppe. Unge og sinte hvite menn i knipe, som føler seg forlatt av den tradisjonelle fagbevegelsen og som synes det kommer for mange “utenfra” som tar jobbene, eller som “kultur beriker” Norge med kriminalitet og uhumsk kvinnesyn. I partiprogrammet varierer forslagene fra nøktern realisme til sterk radikalisme.

Innvandringsstopp: Arbeidskraft skal primært finnes innenfor Norges grenser, sekundært fra EØS. Spesialkompetanse kan finnes utenfor EU, det må være tidsbegrenset innvandring.
Ekteskap: Partiet vil forby søskenbarn-ekteskap. Vil arbeide mot tvangsekteskap, nevner ikke hvordan.
Familiegjenforening: Vil ha 24 års aldersgrense, og krever størst samlet tilknytting til Norge. Partiet krever DNA-test for å bevise familietilhørighet, og kun ektefelle og barn under 15 skal kunne hentes til landet.
Kriminalitet: FrP ønsker å utvise alle utenlandske statsborgere som blir straffet med mer enn 3 måneders ubetinget fengsel. Å oppgi falsk identitet skal føre til utvisning. Partiet vil opprette ID- register for å hindre dette.
Folkeavstemning: Går inn for at kommunene selv skal få bestemme omfanget av bosetting av flyktninger. Dette kan også avgjøres av lokale folkeavstemninger.
Statsborgerskap: Krav om troskapsløfte, forsørgerevne, samfunnsforståelse og norskkunnskaper, pluss 10 års botid.
Språk: Det er foreldres plikt å sørge for at barna kan tilstrekkelig norsk når de starter på skolen. Morsmålsopplæring er ikke et offentlig ansvar.

Sosialistisk Venstre
Kristin Halvorsen og et eventuelt rødgrønt alternativ vil måtte svelge mange kameler i et regjeringssamarbeid med Ap, hvor sistnevnte vil stå for en mer restriktiv linje i innvandring- og integreringspolitikken. Frø til en splittelse innad hos de rødgrønne? SV er uansett uten tvil partiet for andre- og tredjegenerasjonsnykommere til Norge. I en undersøkelse gjennomført i av Utrop tidligere i år, kom partiet, sammen med sine eventuelle regjeringspartnere i et rødgrønt alternativt klart best ut i forhold til høyresiden.

Arbeidsinnvandring: SV frykter sosial dumping. Partiet er positive til arbeidsinnvandring om arbeiderne får samme lønn som nordmenn. Integrering: Partiet vil gi elever både bedre norskopplæring og morsmålsopplæring. Partiet vil innføre gratis kjernetid i barnehager der minoritetsandelen er høy og styrke voksenopplæringen. Partiet ønsker å legge til rette arbeidsmarkedstiltak som får minoritetskvinner i jobb. Unntakene i likestillingsloven for indre forhold i trossamfunn skal fjernes.
Kvinner og barn: SV vil motvirke kjønnslemlestelse gjennom informasjonsarbeid og foreslår påbud om offentlig tiltale ved kjønnslemlestelse.
Familiegjenforening: SV skriver at rammene for forsørgerplikten ved familiegjenforening skal endres, men sier ikke om de ønsker kravet skal bli strengere eller mildere.
Tvangsekteskap: Er ulovlig, men partiet er imot å vedta lover for å forhindre at mennesker gifter seg med hverandre.

Arbeiderpartiet
En kontroversiell paragraf i partiprogrammet om kjønnslemlestelse som kan gå på tvers av personvernhensynet er vel noe av det klart mest markante med Aps integreringsforslag. Sterk proteksjonisme i forhold til å bevare norske arbeidsplasser preger også dette temaet.

Kjønnslemlestelse: Obligatoriske helsesjekker for å motvirke kjønnslemlestelse. Har også gått inn for meldeplikt for helsepersonell som oppdager kjønnslemlestelse.
Hjemsending: Vil arbeide for å få sendt hjem mennesker med ulovlig opphold og øke kontrollen her. “Ureturnerbare” som samarbeider skal ikke fratas støtten til livsopphold. For de som kan reise, men for de som nekter, skal egne mottak vurderes.
Familiegjenforening: Partiet krever fem års karantene for voldsdømte.
Integrering: Partiet vil også sette i gang obligatorisk norsk- og samfunnsfagskurs for de som kommer til landet via familiegjenforening. Krever også et individuelt “integreringsprogram” for alle.
Språk: Skoler med store minoriteter skal få mer støtte til språkopplæring. Ap vil også sette i gang norskopplæring til asylsøkere som venter på at søknaden behandles.
Arbeidsinnvandring: Partiet krever at disse innvandrerne må ha spesiell kompetanse og at det gis norske lønninger.

Høyre
Høyre-velgere har høyere innkomst og høyere utdannelse, og vil av den grunnen være langt mer vennlig innstilte, eller i det minste ikke dele den samme innvandrerskepsisen til FrP-velgerne. Partiet har markedsført seg godt hos enkelte etniske minoriteter, bl.a. med å stille ut flere profilerte “innvandrerpolitikere” som likevel ikke helt har lykkes i å gjøre Høyre som partiet for innvandrersakene, samt utpekt seg som “det integrerte Norges” alternativ på høyresiden.

Språk: Høyre vil satse på norskopplæring. Partiet viser til at forsøk med gratis korttidsbarnehage har gitt gode resultater, og vil satse mer på det.
Kvotering: Mens FrP er imot all slags kvotering, ser Høyre ut til å være mer åpne for å stimulere til å ansette flere personer med innvandrerbakgrunn.
Integrering: Høyre er opptatt av at innvandrere bidrar med arbeidsinnsats, kulturformidling og samfunnsdeltagelse og vil legge til rette for at de skaper velferd for seg selv og sine familier “ved å høste fruktene av egen innsats”.
Arbeidsinnvandring: Høyre vil gjøre arbeidsinnvandring enklere, også for land utenfor EU.
Rød Valgallianse
Ytterste alternativ på venstresiden vil bl.a. fjerne innvandringsstoppen og gi automatisk opphold til alle som har vært i landet i 15 måneder.

Kriminalitet: Innvandrere som begår straffbar handling skal ikke sendes ut av landet, fratas oppholdstillatelsen osv.
Arbeidsinnvandring: Partiet åpner for dette så lenge det gis norske lønninger.
Familiegjenforening: Alle som bor i Norge skal ha rett til dette. Språk: Morsmålsopplæring skal være en rett for alle. Norskundervisning må gis til asylsøkere og RV ønsker gratis norskkurs ved alle høyskoler. Kvinner og barn: RV ønsker ikke tvangsundersøkelser av jenter for å stoppe kjønnslemlestelse, men midler til forebyggende arbeid.

Kristelig folkeparti
Regjeringspartiet prøver desperat å sanke så mange stemmer som mulig, også fra de “nye landsmenn”. Bondevik kjemper for en historisk tredje periode, og satser på samspill og kommunikasjon med minoritetsmiljøene i det som vil bli en kamp om hver eneste stemme.
Språk: Alle nye innvandrere skal ha obligatorisk norsk- og samfunnsopplæring. Partiet vil etablere prosjekter med kombinasjon av barnepass og norskopplæring, uten at kontantstøtten fratas deltakerne. Kjønnslemlestelse: Skal i følge KrF bekjempes gjennom lovverk og holdningsskapende arbeid. Ved kjønnslemlestelse mener partiet dette bør kunne danne grunnlag for omsorgsovertakelse.
Tvangsekteskap: Kampen mot dette skal skje i dialog med minoritetsmiljøene og gjennom lovgivning, uten at det kommer flere konkrete forslag om hvordan.
Asylsøkere: KrF vil gi asylsøkere norskopplæring og jobbtilbud. Ureturnerbare som samarbeider må få midlertidig arbeids- og oppholdstillatelse.