Jøder mot sionismen

Da den tyske jøden, Theodore Herzl, gav ut boka ”Den jødiske staten” på slutten av attenhundretallet ble han sionismens far, og regnes av mange som grunnleggeren av staten Israel.

Theodore Herzl er høyt elsket av israelere. For medlemmer av den ultraortodokse jødiske sekten, Netureikarta, er han en hatet mann. Sekten mener at opprettelsen av Israel er “noe av det mest tragiske i jødisk historie”.
Sionismen forklares i diverse leksika (i blant annet www.wikipedia.no) som en form for jødisk nasjonalisme som mener at jødene er en etnisk gruppe som har rett til hele eller deler av det historiske landsskapet i det som var Palestina. Jøder ble oppfordret til å emigrere til Palestina for etter hvert å danne en jødisk stat.

Sionister og jøder
Herzl fremsatte i “Den jødiske staten” det han selv kalte en moderne løsning for det jødiske spørsmål. Sagt enkelt gikk hans tankegang slik: En assimilering av jøder hadde i følge ham vist seg å være mislykket. Den eneste måten jødene kunne leve i fred på var å opprette en egen stat. I boka skriver han at dette er løsningen på “det jødiske problemet”, en løsning som, ifølge Herzl, både jøder og ikke-jøder tjente på. For første gang i historien ble et sionistisk politisk program lagt frem – et program som var sekulært og sosialistisk. Det var ingenting religiøst i programmet bortsett fra grunnlaget for at jødene har rett til “The promised land”.
Da sionistbevegelsen vokste frem, møtte bevegelsen størst motstand fra det jødiske samfunn. Det jødiske presteskapet så sionismen som en ateistisk ideologi. Allerede i 1912 ble en internasjonal jødisk bevegelse kalt “Israel-unionen” etablert med ett mål for øyet, nemlig å bekjempe sionismen.
Da 2. verdenskrig startet, ble denne gruppen tvunget til å inngå kompromiss og samarbeide med sionistene mot Nazi-Tyskland. “Israel-unionen” skrumpet inn. De mest hardknekte motstandere av sionismen etablerte i 1938 den jødiske sekten Neturei Karta og fortsatte kampen mot sionismen.

Støtter
palestinernes kamp
Neturei Karta jobber for at Israel skal slutte å eksistere, nettopp fordi landet, i følge deres tolkning av jødenes hellige bok Toraen, er en stat mot Guds vilje. Rabbinen Ahron Cohen ved Birmingham Universitetet mener derfor at staten ikke er legetim. For noen år tilbake møtte en delegasjon fra Neturei Karta representanter for palestinerne i Øst Jerusalem og overleverte en fredserklæring. Sekten fremhever at de, som ortodokse jøder, jobber for en fredelig oppløsning av Israel, at all land leveres tilbake til palestinerene og at flyktningene som ble drevet vekk får vende tilbake til deres rettmessige land.

Ønsker å forbli
i Palestina
Samtidig understreker Rabbi Cohen at de fortsatt ønsker å bo i Palestina, slik deres forfedre har gjort i generasjoner. Rabbinen minner om at det var i Europa jødene ble forfulgt, og at de ofte søkte tilflukt i muslimske land. – Vi har bodd i fred med muslimer i mange århundre. Konflikten mellom arabere og jøder startet da de første sionistiske pioneerene ankom Palestina med et mål for øyet, nemlig å etablere en stat over hodet på dem, mener Ahron Cohen.

FN og sionismen
I 1975 vedtok FN, med støtte fra bl.a. kommunistiske og arabiske stater, og mot stemmene fra flertallet av de vestlige land at “sionisme er en form for rasisme og rasediskriminering”. Vedtaket ble imidlertid trukket tilbake i 1991. Sionisme er et sterkt følelsesladet og ømt begrep.
Mens arabere og arabiske medier er opptatt av skillet mellom sionismen og jødedommen, går skillet over i hverandre i Vesten. Mange israelere, og spesielt settlere, forstår jødedommen og sionismen som to sider av samme mynt.
Neturei Karta jobber aktivt for å fremheve forskjellen. – Sionismen er en politisk bevegelse som har misbrukt jødedommen, og som har gjort mange mennesker vondt. Sionistenes slagord for over hundre år siden var “Et land uten folk til et folk uten land” overså det faktum at Palestina i høyeste grad var befolket, skriver Ahron Cohen på www.nkusa.org.
Sekten har holdt flere demonstrasjoner mot israelske ledere når de har avlagt besøk i USA og Storbritannia. Og hver gang brennes det israelske flagget.