Storbypolitiker på Stortinget

Saera T. Khan, 26 år. En modig og selvstendig kvinne. Hun bor for seg selv, er utdannet og er nå eneste politiker med minoritetsbakgrunn på Stortinget.

Jeg ringer for å avtale et intervju.
– Gratulerer, Saera. Hvordan er formen etter valget i går?
– Jeg er kjempeglad, Majoran. Men du, jeg skal på NRK Lørdagsrevyen. Kan du ikke ringe meg om to timer?
NRK er tidlig ute, så jeg må vente et par timer. Men så får jeg tak i henne likevel. Etter fire timer.
– Det tok litt mer tid enn jeg trodde. Men nå har jeg tid.
Saera inviterer oss hjem til seg på Grünerløkka, en leilighet med blanding av italiensk og orientalsk interiør. Jeg og fotografen finner ikke ringeklokken, men Saera roper på oss fra andre etasje.
Vi blir tilbudt kaffe og te. Det er en gjestfri og varm person vi møter.

Storbypolitiker
– Jeg skal jobbe for de som faller utenfor i samfunnet. Fattigdomsbekjempelse og å arbeide for integrering og inkludering er viktig for meg, forteller hun.
Storbypolitiker. Det er det hun er. Opptatt av storbyfenomener, er definisjonen.
Arbeiderpartiet i Oslo gjorde brakvalg, og seks kandidater kom inn på Stortinget. Det hadde Khan ikke helt ventet. Hun var forberedt på å være vara for Jens Stoltenberg, så sånn sett var hun forberedt. Men eneste Stortingspolitiker, det hadde hun ikke trodd. Hun ble positivt overrasket.
– Jeg er den eneste politiker med minoritetsbakgrunn, og det innebærer ansvar. Jeg tar denne utfordringen med stolthet og ydmykhet.
Akkurat nå sitter hun i finanskomiteen på Oslo bystyre. Dessuten er hun rådgiver i Flyktninghjelpen. Hun sitter også i sentralstyret i Arbeiderpartiet.
Vi blir avbrutt av telefon som ringer. Det er folk som vil gratulere henne. Noen samtaler er også på bengalsk. Foreldrene er fra Bangladesh, og hun skilter med at hun kan fem språk. På kjøkkenbordet ligger det blomster i vann. – Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger, sier hun.

Feminist
På stuebordet ligger KK og Henne. – Jeg har dem fordi de skrev om meg. Men ellers har jeg ikke interesse for dem. Men hun er feminist.
Saera er for underlivssjekk av alle jenter for å blant annet avdekke omskjæring. Hun støtter aldergrensen på 24 år for familiegjenforening og krav om underholdskrav.
– Jeg vet om tilfeller der svigerforeldre behandler svigerdatter som slave. Utnytter henne til husarbeid, mens mannen kanskje har en annen kjæreste og er innom hjemmet for å produsere et par barn. En 19 åring som gifter seg arrangert har færre valg, enn en på 25 år som er ferdig utdannet og som er selvstendig. Hun lar seg ikke påvirke på samme måte som en på 19 år som bor hjemme, mener hun.
– Jeg er for en restriktiv immigrasjonspolitikk helt på linje med partiet mitt. Jeg kommer til å være streng mot illegale asylsøkere, de som utnytter systemet. Men jeg for en bedre integreringspolitikk. Jeg skal jobbe for at de som er født og oppvokst her ikke faller ut av skolesystemet, arbeidsmarket og samfunnet generelt.
Det er noe med de som faller utenfor. Det er sosialpolitikk hun brenner for. Men er det sosialkomité hun vil sitte i?
– Det er vanskelig å si nå.
Eller kanskje statsråd? Ap kan skrive Norgeshistorie ved å utnevne en minoritetskvinne til statsråd, blir det hevdet fra flere hold. Kjente innvandrerpersonligheter har støttet forslaget i mediene.
– Med så mange Stortingsrepresentanter fra FrP blir det klart en stor utfordring. Det er ikke hyggelig med en så diger gruppe, men jeg ser fram til denne utfordringen, slår hun fast.
– Vi skal vinne tilbake FrP- velgere.

Oppmuntrende
foreldre
– Min far var leder i Fremmedarbeiderforeningen. Vi snakker politikk rundt middagsbordet, og jeg er blitt oppmuntret til å være aktiv i politikken. Mine foreldre har stemt ved alle valg, og de stemmer ikke nødvendigvis Ap på grunn av meg. Så engasjert er de i politikken.
– Hvordan reagerte de når du skulle bo for deg selv?
– Det var en prosess. Jeg legger ikke skjul på det. Men jeg har jo ikke flyttet så langt unna, min leilighet ligger jo et par hundre meter fra mine foreldres. Jeg synes det er viktig å være en selvstendig kvinne. I innvandrermiljøer er jenter ofte “farens datter” til de gifter seg, og så “mannens kone” etter bryllupet. Jentene blir bare flyttet fra et hjem til et annet, sier en opprørt Saera.
Hun blir en beinhard politiker.
– Jeg kommer til å ta upopulære og vanskelige valg i innvandrermiljøet. Jeg lytter til alle, men følger nødvendigvis ikke alle rådene.

Framtida
Saera drømmer om bli erobret av den store kjærligheten. Hun kommer til gifte seg av kjærlighet. Det er hun sikker på. Og det er ikke snakk om å hente noen fra Bangladesh. Så den heldige er nok en som er fra Norge.
– Det er nok et utradisjonelt valg, men jeg tror det blir akseptert til slutt.