Intens visumdebatt

Harde angrep på Utlendingsdirektoratet (UDI) og den norske visumpraksisen gikk i løpet av en intens debatt over i en stor grad av enighet mellom motstridende visumparter. Og UDI lovet forbedringer.

Vanskeligheter knyttet til det å få turistvisum er, ved siden av familiegjenforening, det saksområdet Utrop har mottatt flest henvendelser fra leserne om.
I de siste utgavene har det rast en debatt i avisens spalter angående turistvisum. Derfor arrangerte Utrop, i samarbeid med Mangfold i Arbeidslivet (MiA), en debatt der den norske visumpraksisen ble diskutert.
Oppslutningen kunne absolutt vært større, men de som kom virket fornøyde med hva de fikk oppleve. Debattantene fikk komme mye til orde og kjapt kommentere den andre partens innlegg. Øvrige deltagere slapp også til så mye de ønsket. Pressen var spesielt invitert, men oppslutningen derfra bar tydelig preg av at dette var dagen etter valget.

Frontalangrep
Etter at redaktør Majoran Vivekananthan hadde ønsket velkommen, innledet rådgiver i MiA, Rolf Aakervik, med å gå til frontalangrep på den norske visumpraksisen.
Bakgrunnen var at en 18 år gammel vietnamesisk jente han og familien inviterte til Norge, fikk avslag på søknaden om turistvisum fra den norske ambassaden i Hanoi, fordi man blant annet fryktet at hun ikke kom til å returnere til hjemlandet.
– Det er klart det blir importert kvinner til trafficking og bordellvirksomhet i Norge, men jeg misliker sterkt å havne i en rolle hvor jeg blir mistenkt for det. Jeg er ikke noen gammel gris. Faktum er at jeg hadde blitt hoppende sint dersom hun ikke hadde reist tilbake, sa Rolf Aakervik, som hevdet at den norske visumpraksisen åpner for at kun rike turister kan komme på besøk til Norge.

Fleste blir innvilget
Underdirektør i UDIs visum- og reisedokumentenhet i Oppholdsavdelingen, Cecilie Sande Amundsen, startet med å si at norske utenriksstasjoner i fjor innvilget 77 300 av totalt 87 300 søknader om turistvisum. Nærmere 95 prosent av alle visumsøknader ble i 2004 behandlet ved utenriksstasjonene.
Sande Amundsen understreket at UDI på mange områder er bundet opp av Schengen-avtalen Norge inngikk i 2001. De øvrige politiske føringene kommer fra Stortinget. UDIs representant i debatten var ikke enig med Aakervik i at det bare er rike turister som kan komme til Norge.
– Bestemmelsen om at en referanseperson kan stille økonomiske garantier, viser etter mitt syn at det ikke stemmer, sa hun.

Arrogante ansatte
Aakervik og Sande Amundsen var helt enige om at en behandlingstid på åtte måneder for klagesaker vedrørende avslåtte visumsøknader, er altfor lenge. UDIs underdirektør lovet å ta grep som ville resultere i kortere behandlingstid.
Da arrogante og lite serviceinnstilte medarbeidere ved norske utenriksstasjoner ble brakt på bane, sa Sande Amundsen at det er et økt fokus på å forbedre kompetansen blant ansatte på utenriksstasjonene.
– Det arbeides med at flest mulig skal få tilbud om å hospitere hos UDI, før de sendes ut i verden. I tillegg arrangerer Utenriksdepartementet hvert år utreisekurs for de som skal ut, der jeg har medarbeidere som underviser i visum.

Ny lov
Sande Amundsen uttrykte forståelse for at Aakervik fikk ekle følelser da han følte at troverdigheten hans ble trukket i tvil.
– Men fokuset er ikke på deg som referanseperson når en visumsøknad blir vurdert, sa hun henvendt til Aakervik, før hun fortsatte:
– Det er søker og vedkommendes forbindelse til hjemlandet som blir vurdert. I den nye Utlendingsloven vil imidlertid troverdigheten og velferdshensynet til referansepersonen bli tillagt større vekt enn i dag, sa Sande Amundsen, som oppfordret folk til å komme med innspill for å påvirke den endelige utformingen av den nye loven.
Som Utrop skrev i forrige utgave fikk den 18 år gamle vietnamesiske jenta som var utgangspunktet for debatten, til slutt visum. UDI omgjorde ambassadens vedtak etter å ha fått opplysninger om at jenta hadde studier i Vietnam å vende tilbake til, etter endt opphold i Norge.