Iraks blodigste dag

Author Recent Posts Sett innenfra Latest posts by Sett innenfra (see all) Ibsen uten tid og rom - 19.10.2006 Mener USA selv står bak 9-11 - 21.09.2006 Vi trenger nye briller! - 25.08.2006 Den militære operasjonen mot Tall Afar er den største siden Falluja ble bombet sønder og sammen i November i fjor. Al Qaedas […]
Sett innenfra
Latest posts by Sett innenfra (see all)

Den militære operasjonen mot Tall Afar er den største siden Falluja ble bombet sønder og sammen i November i fjor. Al Qaedas Zarqawi lovet på en webside hevn for angrepet mot Tall Afar. Et par dager senere, den fjortende september, gikk 11 bomber i lufta rundt om i Bagdad. 170 mennesker døde og mange hundre ligger sårede på irakiske sykehus. Iraks blodigeste dag siden invasjonen av Irak var dermed et faktum.

Det er klart at ingenting unnskylder drap på uskyldige sivile. Mange vil nok si seg enige i at Zarqawi er en drittsekk. Men vi må videre derifra. Vi må forstå hvorfor en storslått operasjon mot Zarqawi og hans selvdetonerte menn, faktisk fører med seg gruppens største aksjon siden invasjonen. Vi må lete etter svar for å kunne stanse galskapen.

I følge amerikanerne og den amerikanskstøttede regjeringen er målet med det storslåtte angrepet mot Tall Afar å fange inn militante som har inntatt byen. Byens innbyggere flyktet i tusenvis ut av byen – mange til flyktningleire i utkanten av byen. Tall Afar er en by med en sunni-majoritet og en Turkomansk-minoritet. De irakiske styrkene som angrep byen sammen med amerikanerne og som foretok dør til dør-aksjoner på jakt etter militante var ledet av de kurdiske pesh merga-styrkene.

Et puslespill må settes sammen: Pers merga’en er den største kurdiske militsgruppen og ble utsatt for forfølgelse av det tidligere sunnidominerte Saddam-regimet. Samtidig støtter militsen kurdiske militante grupper som kjemper mot den tyrkiske staten og krever kurdisk selvstendighet. På godt norsk – de kurdiske styrkene har lite til overs for både sunniaraberne og turkomanere!

Tall Afars borgermester gikk av i protest på offensiven mot byen fordi han anser konflikten som en etnisk konflikt. Myndighetenes ønske om å slå ut militante er, i følge ham, bare et påskudd. Valget av pers merga’en som amerikanernes partnere i storoffensiven mot Tall Afar var et alvorlig feilgrep, enten det nå var bevisst eller ubevisst.

Washington Posts Jonathan Finer beskriver i en artikkel (13/9-2005) hvor hardhendte pers merga’en er på jakten etter “militante”. Han beskriver i artikkelen også hvordan de “militante” plukkes ut – noen er arrestert fordi de hadde våpen eller “voldelig litteratur” liggende hjemme og resten ble pekt ut av lokale informanter. De aller fleste irakere har våpen hjemme – det sørget Saddam for i forkant av krigen for tre år siden. Det er dermed ikke gitt at alle som har våpen hjemme dermed er med i Al Qaeda. Verst er det at informanter med ansiktshetter plukker ut “de militante”. Ingen vet helt hvem disse informantene er, ofte vet de ikke engang hva de heter. Men plukke ut hvem som skal i fengsel får de lov til! En anonym amerikansk militærkilde sier til Washington Post: – Veldig ofte virker det som om informantene plukker ut folk fordi de tilhører en annen stamme, skylder dem penger eller lignende.

Finer beskriver i den samme artikkelen hvordan pers merga’en kastet pakker med mat og vann til barna som samlet seg rundt fangene. – Noen av barna tok i mot pakkene, men de fleste tok dem opp og kastet dem etter de militære konvoyene i det de kjørte ut av byen, skriver han.

Mon tro hva disse barna vokser opp til?! Personlig tror jeg at Zarqawi, gjennom slik offensiv mot sivilbefolkningen, får hjelp til å rekruttere nye forstyrrede sjeler som er klare for å sette i livet like forstyrrede handlinger.