Hevn i fokus

Author Recent Posts Filmomtale Latest posts by Filmomtale (see all) Hevn i fokus - 06.04.2006 Det handler om respekt, ikke sant! - 06.04.2006 Rasekonflikter i et multikulturelt samfunn - 06.04.2006 Originaltittel: Oldboy Regi: Park Chan-wook Genre: Action Skuespillere: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae, Gang Hye-jung Nasjonalitet: Sør-Korea Lengde: 1 t. 59 min Aldersgrense: 18 år Denne […]

Originaltittel: Oldboy
Regi: Park Chan-wook
Genre: Action
Skuespillere: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae, Gang Hye-jung
Nasjonalitet: Sør-Korea
Lengde: 1 t. 59 min
Aldersgrense: 18 år

Denne filmen vant juryens spesialpris på Cannes filmfestival i 2004. “Oldboy” er en filmatisk oppvisning i, og oppdatering av den klassiske hevn-filmen.

Blodig, brutal, banebrytende og briljant, dette er en film som utfordrer både intellekt og sanseapparat. Akkurat som i “Kill Bill”, som det kan være naturlig å sammenligne den med, er hevn den sentrale drivkraften i “Oldboy”.

En ganske ordinær mann blir uten forklaring kidnappet og holdt fanget i et rom som best kan beskrives som en kombinasjon av en fengselscelle og et shabby motellrom, i femten lange år. Han får vite at kona er drept og han selv mistenkt for udåden. Han sverger hevn, men aner ikke mot hvem, eller hvorfor. Som tilskuere er vi hensatt til hans perspektiv, og føler uvissheten, angsten og sinnet på kroppen. Når mannen like uforklarlig omsider settes fri, starter den avsindige jakten på svarene – som ender med en vidunderlig troverdig twist.
“Oldboy” er full av visuelle nyskapninger, støttet av bemerkelsesverdig foto. Lyssettingen, mørk og majestetisk, så vel som musikken, en blodig blanding av vals, tango og tekno, bidrar til filmens overskuddsestetikk. Dybden i historien er nok ikke like mektig som fortellergrepet. Derfor blir “Oldboy” en film hvor man gisper mer av bildene og måten det fortelles på enn det som ligger under. Sånn sett er “Oldboy” en film som imponerer mer enn den griper.

Et særdeles utspekulert hevndrama som bringer den asiatiske thrillersjangeren til nye høyder.