Rasekonflikter i et multikulturelt samfunn

Originaltittel: Crash
Regi: Paul Haggis
Genre: Drama
Skuespillere: Sandra
Bullock, Don Cheadle, Brendan Fraser, Matt Dillon, Jennifer Esposito
Aldersgrense: 15 år
Nasjonalitet: USA
Lengde: 1t og 53 min

Et ektepar. En persisk butikkeier. To politietterforskere som også er elskere. En afroamerikansk TV-regissør og hans kone. En meksikansk låsesmed. To biltyver. En politimann. Et middelaldrende koreansk par… Alle bor i Los Angeles. Og i løpet av de neste 36 timene skal deres veier krysses… Og alle må revurdere sine holdninger i ettertid. De stadig mer sammenflettede historiene gjør oss kjent med både svarte, hvite, latinamerikanere og asiater. Og fellesnevneren er like kompleks som filmen: Hva er sort og hva er hvitt? Hvem er offer og hvem er angriper? Hva er fordommer og hva er virkelighet? Filmen har ingen hovedpersoner, det i seg selv er litt nytt for amerikanske filmer. Sandra Bullock er rikmannsfrue stappfull av fordommer, blant annet mot en meksikansk låsesmed som ved en tilfeldighet involveres i dramatikk rundt en butikk drevet av en familie fra Midtøsten. Og Matt Dillon er rasistisk purk med et nedverdigende overgrep mot kona til en afroamerikansk TV-regissør. Og så videre… Styggheten avsløres i detaljene, i måten mennesker behandler og snakker til hverandre.

“Crash” er en utfordrende og tankevekkende opplevelse. Filmen tar et provoserende og utilslørt blikk på de komplekse sidene ved rasediskriminering i dagens Amerika. Vi kastes hodestups inn i den opphetede smeltedigelen Los Angeles i tiden før 11. september. “Crash” har et viktig og brennbart budskap i bunn. Denne filmen er veldig viktig, særlig i disse tider med økende muslimskepsis.

Alle handlingstrådene nøstes sammen på en glitrende måte, selv om man kan sette spørsmålstegn ved troverdigheten. Men slik er jo filmer. Filmen appellerer både til sans og intellekt, og et godt budskap som treffer. “Crash” er en sjelden filmopplevelse – en film som utfordrer publikum til å sette spørsmålstegn ved egne holdninger.