– Sannheten om UDI

En film om og for UDI er under produksjon. Det blir ingen romantisk komedie.

Jambo fra Ghana, Omar fra Sudan, Nazim fra Kabul, Bana fra Albania. Skilt med navn og land henger på dørene deres. Ungdommene på mottaket har stilt seg opp i korridoren, tause og med alvorlige ansikter. Brått er det en av dem som bryter stillheten: – Jeg har bodd her i ti år, mora mi er død og jeg får ikke mat, klager han. – Gå til Akerselva! svares det hardt og kontant tilbake. Det fnises i enden av korridoren, og ungdommene bryter ut i latter. – Kutt!

Film om mottak
Stemmen tilhører prosjektleder Elvis Chi Nwosu (38). Ungdommene i Young Immigrant TV gjør seg klare til ny prøvefilming, mens Elvis veiver og viser med armene. – Myndighetene vil ta røntgen av deg – få fram det. Du skal fortelle tusen tanker med ansiktsuttrykket ditt! Ungdommene forsøker på ny å legge ansiktet i alvorlige folder. Korridoren på Gamle Oslo Aktivitetshus er forvandlet til Vinderen asylmottak for anledningen, og der er det ingen som smiler.
Sofian (16) fra Marokko tar noen prøvende steg mot døren til Vinderen asylmottak, med en plastikkpose i neven. Den er det eneste han eier. Natalie (17) venter utålmodig, med strenge briller, falskt smil og armene i kors: – Ida Jensen – din saksbehandler. Velkommen til Vinderen asylmottak! Hun rister Sofians hånd imøtekommende. – Yes – and then you take the hope from him, instruerer Elvis. Han vil ha det så troverdig som mulig. Dette skal tross alt vises for UDI.

Nektet opphold
– Det var en av deltakerne som kom med ideen om filmen, som skal hete “UDIs Sannhet”, forteller prosjektmedarbeider Noah M. Roble (24). – Noen av ungdommene her har kamerater som har blitt nektet oppholdstillatelse på feil grunnlag, forteller han, mens han slår oppgitt ut med armene. – Ungdommer blir ofte beskyldt for å lyve på alderen, fordi saksbehandlerne hevder at de er eldre. Det er faktisk et stort problem. Noen må si fra til UDI, ellers blir ingenting gjort.
Noah tar sats: – Jeg vil si at det er UDI som gjør ungdommene kriminelle. De får avslag på søknad om oppholds- eller arbeidstillatelse. Dermed ser de ingen annen utvei enn å gå til Akerselva for å selge dop. Sammen med Elvis gikk Noah rundt i Oslos gater, for å plukke ut ungdommer som hadde det vanskelig. De fleste av ungdommene i Young Immigrant TV har tidligere vanket i rusmiljøet langs Akerselva. Nå kommer de til aktivitetshuset hver mandag, spiser pizza og lager filmer.
– Her får vi muligheten til å gjøre ting vi ellers ikke ville fått gjort, forteller Elias (15), som er med i filmgruppen. – Vi får lage film, være skuespillere og blir kjent med hyggelige folk her, forteller han, ivrig foroverlent med baseballcapsen halvveis ned i fjeset. – Dessuten gjør man ikke det man ellers ville ha gjort på gata. Noen har jo også behov for dét, legger han ettertenksomt til.

Mange forsøker løgn
På kontoret hos UDI sitter Erik Aksnes og snakker kjapt og kompetent om enslige mindreårige asylsøkere, uten å snuble i begreper og lovparagrafer. Enslige mindreårige, det vil si barn og unge under 18 år, er hans spesialfelt.
– Det gis alltid opphold til enslige mindreårige asylsøkere som mangler en omsorgsperson. Derfor er det fristende for mange å lyve på alderen, forteller han.
Aksnes mener at UDI ikke tar feil når det gjelder ungdommenes alder: – Vi foretar en egen aldersundersøkelse, for å forsikre oss om at søkeren oppgir riktig alder. Aldersundersøkelsen er ikke det eneste momentet vi vurderer ut fra. Vi ser på flere forhold. En søker som mener at vi har vurdert søknaden galt, får konfrontere oss med støtte fra advokat.
– Dersom en ungdom har fått avslag på asylsøknaden, er det politiet som har ansvar for utsendelsen. Dette kan ta tid. Det kan for eksempel være vanskelig å finne ut hvilket land søkeren skal sendes tilbake til. I mellomtiden kan ungdommene havne i rusmiljøer, og det er selvfølgelig synd. Dette er imidlertid ikke vårt ansvar. Det er politi, barnevern, helsetjenester og sosialkontor som skal følge opp disse, forteller Aksnes fra kontorstolen sin.
Av og til tar Elvis og Noah ungdommene i filmklubben med seg på rundtur gatelangs. De forteller andre ungdommer at det går an å komme seg ut av trøbbel. Det har nemlig de klart.
Nå rusler Elias, Natalie, Sofian og de andre inn på kinorommet. De skal se sin sannhet om UDI.