Historisk valgkamp i gang i Chile

Landet kan få sin første kvinnelige president.

Valgkampen for presidentsetet i La Moneda-palasset er kommet i sin siste og avgjørende fase etter lengre tids uttaksprosesser og partikompromisser. Den sittende sentrum-venstre koalisjonen har blitt enig om felleskandidaten Michelle Bachelet , mens høyre-opposisjonen kan velge mellom verdikonservative Joaquin Lavin eller høyreliberale Sebastian Piñera. Her er en gjennomgang av kandidatene som kjemper om å være etterfølgeren til populære Ricardo Lagos kommende 11. desember, og som vil tas i ed mars 2006:

Storfavoritten – Michelle Bachelet
Født i Santiago 1951. Er gift og har to barn. Utdannet i medisin ved Humboldt-universitetet i Berlin. Hun er datter av tidligere general i flyvåpenet Alberto Bachelet, som ble henrettet av militærjuntaen for å ha motsatt seg statskuppet. I 1975 ble hun og moren sendt i eksil, hvor de først havnet i Australia, for så å reise videre til Øst-Tyskland. Kom tilbake til Chile i 1980, hvor hun utdannet seg til barnelege og senere ble politisk aktiv utover tiåret, under demokratiseringsprosessen. Fikk sitt første politiske verv i 1994 som stabssekretær i landets helsedepartement. Helseminister fra 2002 og forsvarsminister siden 2004. Gikk av tidligere i år når koalisjonspartiene utnevnte henne som eneste kandidat. Sosialisten Bachelet ventes å ha en enda klarere sosial profil enn forgjengeren, noe som hun har gitt uttrykk for i sitt regjeringsmanifest. Har i tillegg gitt klare signaler på at hun ikke vil behandle kriminalitet og korrupsjon med silkehansker. Er et nødvendig frisk pust av sterk karisma i en noe fastkjørt regjeringskoalisjon som har slitt med idémangel og regjeringsslitasje de siste årene.
Offisiell hjemmeside:
www.michellebachelet.com

Forretningsmannen – Sebastian Piñera
Født i Santiago i 1949. Gift og har fire barn. Fikk i 1976 Ph.D i økonomi fra Harvard-universitetet med høyeste distinksjon, og var i 1988 professor ved samme institusjon.
Har i tillegg vært administrerende direktør i åtte ulike selskaper og jobbet to år som rådgiver i Verdensbanken.
Superpopulisten Piñera er mannen som kommer med de enkle og praktiske løsningene. Er kanskje den mest velutdannede og taleføre av kandidatene, og har til tross en sterk forankring i høyresiden støtte hos alle sosiale lag av befolkningen, særlig blant unge som har sett seg lei på 15 år med sentrum-venstrekoalisjonen. Er en av Chiles rikeste menn, en slags Donald Trump-figur med ubrytelige bånd til næringslivet og er utrolig godt medievant. Valgt inn i senatet i 1989 og satt i 1990 i skatte-reformkommisjonen. Fra 2001 partileder for høyreorienterte Renovacion Nacional (nasjonal fornyelse).
Offisiell hjemmeside:
www.sebastianpresidente.cl

Tradisjonalisten – Joaquin Lavin
Født i Santiago i 1953. Gift og har sju barn. Utdannet hjemme i Chile som bedriftsingeniør, tok senere eksamen ved Chicago-universitetet. Involvert som medierådgiver før han gikk over til politikken på 90-tallet. Hadde flere ordførerverv før han ble nominert som høyreopposisjonens kandidat til presidentvalget i 1999, som han tapte knapt.
Lavin er sterkt forankret i kristne konservative verdier og partiet hans UDI (Union Democratica Independiente) er det mest høyrevridde av alle under valgkampen.
Han understreker sterkt de tradisjonelle familieverdiene som nøkkel til Chiles velvære og velstand.
Under mottoet “gi alle vinger” vil Lavin ha et Chile av “høytflyvere”, “hvor alle kan nå toppen og oppnå sine drømmer”. Sterkt kritisert av venstrepolitikere for ikke helt å ha tatt avstand fra sitt partis sterkt medhjelpende rolle under Pinochet-perioden. Vært involvert i en bitter personlig strid med Sebastian Piñera under årets valgkamp, noe som utvilsomt har vært med på å svekke høyresidens sjanser ytterligere.
Offisiell hjemmeside:
www.joaquinlavin.cl