Ungdommer fra Norge jobber frivillig i Europa

Spanjoler med hardangerdialekt? Nordlendinger med klingende italiensk? Årlig reiser tusenvis av ungdommer på kryss og tvers i Europa for å jobbe frivillig. 5. desember markerer den internasjonale frivillighetsdagen.

Ungdommer har jobbet med alt fra barnehjem i Italia, restaurering av slott i Slovenia til ringmerking av fugler på Malta. Som volontør får man arbeidserfaring, språkkunnskaper, nye venner og innsikt i en ny kultur. Oppholdet kan vare i opp til et år, det er gratis og åpent for alle. Ved å jobbe som volontør gjennom EU-programmet UNG i Europa får ungdom i aldersgruppen 18-25 år sjansen til å oppleve Europa på en helt ny måte, samtidig som de utfører en helt spesiell solidaritetshandling, de jobber frivillig.
– Å dra ut som frivillig er en unik mulighet for ungdom, men ordningen er lite kjent, sier Ann-Marit Sæbønes, direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), som administrerer UNG i Europa-programmet i Norge. Det er få andre som gir ungdom sjansen til gratis opphold i utlandet. Reise, kost, losji, språkkurs og lommepenger dekkes gjennom EU-midler.

Fra Nederland til Nesoddtangen
Også i Norge får man utbytte av unge volontører. Årlig tar organisasjoner, skoler, idrettslag og fritidsklubber i mot europeiske ungdommer som yter samfunnsnyttig innsats i lokalsamfunn landet rundt. Helena Jochenrint (21) fra Nederland, jobber som volontør på Nesodden frivillighetssentral. En av oppgavene hennes er å lære eldre å bruke internett og dataverktøy.
– Jeg viser dem blant annet hvordan de kan finne informasjon og bilder av slekt og venner, forteller Helena, som allerede etter to måneder på Nesodden snakker bra norsk.

Ekstremt i Portugal
Kristoffer Larsen (23) fra Kristiansand, har jobbet som volontør i Lisboa, Portugal. Der arbeidet han på en ungdomsklubb i et belastet forstadsmiljø til den portugisiske hovedstaden. Kristoffers jobb var å starte og drive en ekstremsport gruppe for ungdommene. – Utrolig at ikke flere unge benytter seg av dette, kanskje folk rett og slett ikke vet om muligheten.. Dette er en unik mulighet til å gjøre noe for andre, samtidig som en får oppleve en annen kultur fra innsiden, får venner fra hele Europa, og en blir bedre kjent med seg selv, sier han.
Ungdommer fra Norge kan dra ut som frivillige til alle 25 EU-land, og det er ingen krav til utdanning eller andre forkunnskaper.

FAKTA
Hvordan deltar du i programmet?
Volontørtjeneste er åpent for alle mellom 18 og 25 år. Ordningen volontørtjeneste gjennom EU-programmet UNG i Europa gir deg sjansen til å oppleve Europa på en helt ny måte. Du kan jobbe med alt mulig, fra barnehjem i Italia, restaurering av slott i Slovenia, til å merke fugler i Malta. Oppholdet kan vare i opp til et år, det er gratis og åpent for alle. Volontørtjeneste er for alle ungdommer mellom 18 og 25 år. Som volontør vil du bli kjent med kulturen i landet du arbeider i på en annen måte enn om du er på ferie eller studerer. Du glir inn i miljøet, lærer språk og får nye venner og får i tillegg viktig jobberfaring. Frivillig arbeid og utenlandserfaring på CV-en blir lagt merke til av arbeidsgivere når du søker jobb.
Som frivillig kan du jobbe med veldig mye forskjellig, og du velger selv hvor du vil dra og hva du vil jobbe med. Felles for alle prosjektene er at de er ikke-kommersielle, og drevet av en frivillig organisasjon eller av det offentlige. Du får dekket reise, kost, losji og språkkurs, og får utbetalt lommepenger. Du trenger ingen spesielle kvalifikasjoner, språkkunnskaper eller utdannelse for å jobbe frivillig. UNG i Europa er et offentlig program og det eneste som tilbyr gratis arbeidsopphold i utlandet.

Mer informasjon på:
www.ungieuropa.no