Norske kvinner lar seg kjønnslemleste

Etnisk norske kvinner opererer kjønnsorganer av skjønnhetsmessige hensyn. – Kjønnslemlestelse på linje med kvinnelig omskjæring, sier overlege Arne Heggheim.

Den vanligste årsaken til at kvinner med etnisk norsk bakgrunn legger seg under kniven for å få operert kjønnsorganet, er at de ønsker å forstørre eller forminske kjønnsleppene.

Samme lov
– Som medisiner finner jeg plastisk kirurgisk virksomhet på kjønnsorganer eller bryster like crazy som omskjæring, sier Arne Heggheim, som er seksjonsoverlege ved kvinneklinikken på Stavanger universitetssykehus.
Seksjonsoverlegen, som også har praktisert som gynekolog i utviklingsland, mener inngrepene etnisk norske kvinner får utført, rammes av den samme loven som forbyr omskjæring av kvinner i Norge.

Viste bilder
Arne Heggheim var en av innlederne på Tegra-seminaret i Stavanger, som samlet helsearbeidere og andre som jobber med innvandrere i oljebyen. Der viste overlegen frem bilder fra norske blader og aviser, for å illustrere hvilket kroppspress norske jenter og kvinner daglig utsettes for.
Overlegen ønsket å formidle at den norske kulturen ikke er noe bedre enn andre kulturer, og at det derfor ikke er noen grunn til å se ned på dem som blir offer for en flere tusen år gammel tradisjon.
– Ingen er mer bestialske eller primitive enn andre. Selv om konsekvensene er mye verre for kvinner som blir omskåret, er de kosmetisk begrunnede inngrepene norske kvinner gjør på kjønnsorganene sine like ulovlig, sier seksjonsoverlegen.
Ikke ulike
Derfor mener han etniske nordmenn bør diskutere omskjæring med en viss porsjon ydmykhet.
– Vi er ikke så ulike når det kommer til stykket, sier Heggheim.
Det er heller ikke sånn at alle som blir omskåret er muslimer, noe overlegen fikk erfare da han arbeidet som gynekolog i U-land.
– Noen steder var det de kristne som praktiserte omskjæring. Dette viser hvor sammensatt dette er.

Bevisste kvinner
– Hva bør gjøres for å forhindre omskjæring av kvinner?
– Tillit og dialog er eneste holdbare veien å gå. Det er viktig å gjøre kvinnene bevisste, sånn at de ikke lenger vil overføre denne tradisjonen til sine barn.
– Hva bør gjøres for å forhindre at etnisk norske kvinner fortsetter å operere kjønnsorganene sine av kosmetiske årsaker?
– De må bli mer bevisste på at hele den kommersialiserte tv-kulturen og kulørte presse, går ut på å skape et kroppsbilde som er helt crazy, sier Arne Heggheim.

UNDERSAK
Tegra for integrasjon

I Stavanger arbeider en gruppe kvinner for en bedre integrering av byens innvandrerfamilier. Nylig arrangerte de et stort seminar.

Av Kjetil Hegna

De kaller seg Tegra fordi de jobber med integrasjon og forebygging av sosial isolasjon blant innvandrerfamilier, med særlig fokus på kvinner og barn. Den UDI-finansierte prosjektgruppa innen helsestasjons- og skolehelsetjenesten har holdt det gående i to år, og består av fire kvinner fra helsevesenet. To av dem har somalisk opprinnelse, de to andre norsk.
For ikke lenge siden arrangerte Tegra et seminar med over 90 påmeldte deltagere, hvor svært mange av byens offentlige institusjoner var representert. Det gjaldt blant annet politi, barnevern, helsestasjoner og fylkeskommunen.
Prosjektet Tegra har fire målsetninger:
1. Bidra til at kvinner og ungdom får økt kunnskap om egen kropp og helse, samt mestre hverdagen i en fremmed kultur.
2. Være en pådriver i arbeidet med å etablere mødregrupper for innvandrere ved byens barneskoler.
3. Bidra til at kvinner som er omskåret for bedre informasjon og hjelp til sine helseplager, samt forebygge omskjæring av barn og unge.
4. Videreformidle kunnskapen de får til ansatte i Stavanger kommune.