Imponerende medlemstall, men lite aktivitet i SOS Rasisme

21 år har gått siden SOS Rasisme ble stiftet i Norge og siden den tid har den politiske ungdomsorganisasjonen vokst seg til å bli Norges største med over 45 000 medlemmer. I følge Dagens Næringsliv er lite sett og hørt fra organisasjonen som hadde inntekter på hele 5,7 millioner i 2004.

SOS rasisme ble i fjor trukket ut til kontroll av Landsrådet for barne – og ungdoms organisasjoner (LNU) hvor det var flere prosjekter som ikke kunne gjøres godt nok rede for. Etter kort tid fikk LNU de nødvendige regnskapene og LNUs leder Trond Enger sier til Dagens Næringsliv (DN) forholdet til SOS Rasisme normalt. Samtidig får organisasjonen mye skryt for det høye medlems tallet i en rapport utarbeidet av Rogalands forskning og UDI. Det ble også skrevet at organisasjonen er innadvent og at styret og den dagelige ledelsen består av de samme personene, skriver DN i en omfattende artikkel.
De aller fleste ville kjent igjen SOS Rasismes logo. Logoen med den åpne hånden som sa ”ikke mobb kameraten min”. Dette var slagordet som skulle gjøre Norge mer tolerant ovenfor minoritets grupper og forebygge rasisme.
Tidlig i 2005 hadde SOS rasisme rekruttert 17 000 nye medlemmer. Leder av innvandrer radiostasjonen Tellus, Ashley Shiri, sier til DN at organisasjonen har blitt mer som en menighet og synes det er rart de er så stille rundt dem som det er.
DN skriver også at det er et område SOS Rasisme er svært aktive på, nemmelig når det skal søkes om penge støtte fra det offentlige. De sender gjerne inn 10-15 søknader hver gang hvor de skriver i søknadene at de skal ha verve kampanje noe som vanligvis ikke gis støtte til.
SOS Rasismes grunnlegger og talsmann Khalid Salimi ga seg i 1993 etter åtte år. Han fikk oppleve at det var krefter innenfor Arbeidernes Kommunist Parti (AKP) som ville ta over det anti rasistiske konseptet og bruke det til sin fordel. AKP laget et konkurrerende magasin til Saliminis eksisterende magasin ”Immigranten” noe som etter hvert førte til et forslag om samarbeid fra kommunist partiets side. Etter avslag grunnet forskjellig syn på antirasisme dannet AKP mannen Kjell Gunnar Larsen et SOS lokallag i Haugesund. Larsen er i dag hovedkasserer i SOS Rasisme og medlem av lands styret.
Tidligere SOS leder Inger Aguilar sier til DN at det ikke var vanskelig å oppfatte at organisasjonen var styrt av AKP som arrangerte nasjonale konferanser hvor de delte ut eget materiell som omhandlet blant annet bekjempelse av nazisme. Medlemmene fra Haugesund var svært engasjerte i saken og til tider brautende, sier Aguilar.
Den tidligere AKP mannen Kjell Børge Øgård var engasjert i SOS Rasisme Oslo men ble senere ekskludert fra organisasjonen grunnet anklager om underslag. Han har i senere tid beskrevet overtagelsen av SOS Rasisme som en skitten affære.
At mange av lederne i SOS Rasisme har tilknytning til AKP er ikke lenger en hemmelighet men i følge DN vil få innrømme at de er medlemmer av den røde og hemmelige gruppen Tjen Folket. Det er i dag bare et navn som kan kyttes til gruppen offisielt. Terje Ormåsen er regions ansvarlig for SOS Rasisme Nord Norge og på samme tid tals person for Tjen Folket. Også hovedkasserer i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen, er skeptisk til å svare på spørsmål om den ekstreme venstre gruppen, skriver DN.