Skjerper kontrollen på Ishq

Med nærmere 18 000 registrerte profiler etter knapt tre års drift, fremstår nettstedet ishq.no som en formidabel suksess. Men i likhet med andre interaktive nettsteder øker antall regelbrudd i takt med tilstrømmingen av nye brukere.

Derfor engasjeres det nå fire moderatorer som skal passe på at alt går riktig for seg.
– De skal overvåke diskusjonsforumene, kontrollere at upassende bilder ikke blir lastet opp og følge med på hva brukerne skriver på profilene sine. I tillegg skal nye brukere som registrer profil få informasjon om tjenesten, samt om å være varsom med å oppgi telefonnummer eller annen identifiserbar informasjon, sier initiativtager og daglig leder for den interaktive kontakttjenesten, Majoran Vivekananthan.
For snart tre år siden innførte han noe helt nytt i den norske dataverdenen. Ved å tilby en nettbasert dating-tjeneste for unge mennesker med minoritetsbakgrunn, der det var mulig å søke på ”religion” og ”opprinnelsesland” i tillegg til brukernavn, passord, fødselsdato, kjønn, bosted og seksuell legning, på de man ønsket å komme i kontakt med, lanserte han noe som skulle bli mer populært enn hva han hadde forestilt seg i sine villeste fantasier.

Tvangsekteskap
Vivekananthan forteller at meningen med nettjenesten er å forebygge tvangsekteskap.
– Vi vet at tvangsekteskap er en realitet for mange unge og vi tror at ved å la ungdom finne en partner eller ektefelle som har samme landbakgrunn som dem selv, kan foreldrene akseptere det, samtidig som de unge velger selv, sier initiativtageren som i dag er redaktør for både avisen Utrop og nettstedet utrop.no, i tillegg til å drive Ishq, som har hatt en rivende utvikling.
– I de første månedene etter oppstart var det flere tusen som registrerte seg. Og i dag har brukertallet eksplodert, sier Majoran, som kan fortelle at ungdommer fra hele landet og fra alle etniske grupper bruker tjenesten.

Politianmelder
Baksiden av medaljen med Ishq er den samme som med alle andre lignende kontakttjenester på nettet. Når antallet brukere stiger, øker også antallet brukere som forsøker å bryte nettstedets regler.
– Vi har opplevd misbruk av andres bilder og politianmeldt en rekke brudd på bruksregler. Det har også hendt at noen har lagt ut mobilnummeret til uskyldige personer for å krenke dem. Slik oppførsel er alvorlig, og vi slår hardt ned på den, sier Vivekananthan.

Vis forsiktighet
– Det går historier om jenter som har blitt forsøkt voldtatt på første møtet og gutter som blir frastjålet kontanter, mobil og verdisaker av kvinner de tror de skal kjøpe sex av, etter å ha kommet i kontakt med hverandre via Ishq?
– Vi vet at denne tjenesten har medført både gleder og sorg. Mange har funnet seg en kjæreste, og vi har fått melding at noen til og med har giftet seg etter å ha kommet i kontakt med hverandre her. Mange unge får en sjelden mulighet til snakke med det motsatte kjønn via Ishq, fordi det ellers er tabu i en rekke minoritetsmiljøer. Samtidig vet vi at tjenesten også har ført til uønskede hendelser. Enkelte har opplevd at bilder av dem har blitt misbrukt, eller de er blitt trakassert med upassende meldinger i innboksen. Slikt slår vi hardt ned på. Ishq er opptatt av personvernet til brukerne, og i tråd med Datatilsynets reglement om personvern er det ikke lov til å overvåke private samtaler. I samtaler som foregår i private rom mellom to personer er det derfor lite vi kan gjøre. Når noen velger å møte en annen person fra nettet, kan vi advare om farene ved slike møter, men vi kan ikke styre noen. Det er deres eget valg om de vil møtes eller ikke, svarer Majoran Vivekananthan.
– Hvilke forventninger har du til Ishq etter at de nye moderatorene etter hvert kommer i gang?
– Jeg håper vi kan følge godt med på innleggene, bildene og profiler, sånn at vi slipper krenkende innlegg og bilder. Vi har også mulighet til å hjelpe berørte brukere raskere enn før.