Muslimene har også et ansvar

Author Recent Posts Sett innenfra Latest posts by Sett innenfra (see all) Ibsen uten tid og rom - 19.10.2006 Mener USA selv står bak 9-11 - 21.09.2006 Vi trenger nye briller! - 25.08.2006 Hvor mange av oss norske muslimer kan med hånden på hjertet si at vi kjenner vår profet godt nok? Da profeten levde […]
Sett innenfra
Latest posts by Sett innenfra (see all)

Hvor mange av oss norske muslimer kan med hånden på hjertet si at vi kjenner vår profet godt nok?
Da profeten levde var det en mann som hver dag kastet søppel foran døra hans. Da Mohamed en dag åpnet døra og ikke fant noe søppel ble han bekymret for mannen. Han besøkte ham for å forsikre seg om at han ikke var syk. Mannen kastet aldri mer søppel foran profetens dør.
Da profeten vendte seirende tilbake til Mekka, kunne han ha hevnet seg på alle som en gang hadde såret, slått og krenket ham. Han hevnet seg ikke på noen. Derimot gav han full amnesti.

Bare de færreste i vesten kjenner slike sider av Mohamed og hans lære. Det er vår oppgave som norsk-muslimer å gjøre folk rundt oss kjent med hvem Mohamed var – ikke for å drive misjon, men for å skape forståelse av islam. Bare gjennom forståelse kan bildet av “den krigerske islam” og “den krigerske profeten” bli rettet opp.

I Europa har ytringsfrihetens riddere tatt kampen for den absolutte frihet, men de fleste av oss vet at slik ytringsfrihet ikke finnes. Disse ridderne har kapret debatten i vesten. På den annen side har frustrerte muslimer kapret debatten i islamske gater. Mellom disse ytterpunktene finner vi majoriteten i begge leirene.

Reaksjonene mot profet-tegningene fortsetter. Solana er i Midtøsten for å roe ned, mens EU finner ut at de støtter Danmarks håndtering av saken, og avkrefter at EU kan akseptere et forslag fra 57 muslimske land om en lov som beskytter alle religioner mot overgrep, inkludert islam. Hver gang ting begynner å roe seg ned skjer det en provokasjon som blåser nytt liv i flammene. Den ene gangen i EU, den andre gangen i et eller annet muslimsk land med voldelig angrep på vestlige kontorer.

Vestlige medier dekker demonstrasjonene – det er jo de som skaper overskrifter. Men det er de fredlige aksjonene som har størst oppslutning i islamske land. Boikott og felles fasting tiltrekker langt flere. Ingen jeg har pratet med her nede støtter ambassadebrenning. Egypts stor-mufti har Ali Gomaa og andre prominente figurer i uttalelser til medier gjort det klart at slik vold ikke er akseptert. – Profeten Mohamed skadet aldri budbringere som kom til han fra andre land. Diplomater må føle seg trygge i våre land, har Gomaa gang på gang uttalt.

Når profeten krenkes i vestlige medier må vi ta en liten tenkepause alle som en – vi europeiske muslimer. Er vi, som muslimer, gode ambassadører for profeten vår? Jobber vi hardt nok for levebrødet? Behandler vi vårt medmenneske slik vi skal? Setter vi ærlighet like høyt som Mohamed selv gjorde? Jeg vet ikke – jeg bare spør, jeg bare oppfordrer til ettertanke.

Unge gutter med islamsk bakgrunn som ikke kan noe om islam. Gutter som tillater seg å ligge med jenter på byen og drikker seg fulle hver helg, men mister beherskelsen dersom sidemannen i baren driver gjøn med Allah og hans profet. Gutter som blir farlig sinte, dersom en søster eller en kusine gjør det samme. Disse skal liksom være selvutnevnte riddere og forsvare islam og muslimenes profet. Det gjør de best ved å lære mer om sin religion og leve i tråd med den respekten for andre som islam oppfordrer til. Dere har deres religion og jeg har min. Vi må ta vår del av skylden for karrikaturtegningene. De er uttrykk for hvordan enkelte oppfatter islam. Som europeiske muslimer har vi en viktig rolle i arbeidet med å forandre dette vrangbildet av islam.