Jacob Holdt

Author Recent Posts Ansikt i fokus Latest posts by Ansikt i fokus (see all) Sharam Alghasi - 19.10.2006 Marco Mota Da Veiga - 06.09.2006 Olta William Anoumou - 25.08.2006 Fredag den 28. april bidro den danske forfatteren og omstreiferen Jacob Holdt på fortellerfestivalen med et foredrag om hvor elskelige Ku Klux Klan-medlemmer kan være hvis […]
Ansikt i fokus
Latest posts by Ansikt i fokus (see all)

Fredag den 28. april bidro den danske forfatteren og omstreiferen Jacob Holdt på fortellerfestivalen med et foredrag om hvor elskelige Ku Klux Klan-medlemmer kan være hvis man møter dem med den velviljen de er sultefôret på.

Du sier at vi ondsinnet bruker Ku Klux Klan til å ødelegge byene våre. Hva mener du med det?
Ku Klux Klan er stigmatisert som de onde rasistene som vi kan kontrastere vår politiske korrekthet mot. Men det er vår strukturelle rasisme som virkelig ødelegger. Kommer en svart familie inn i et hvitt strøk, flytter de gode hvite borgerne der fra. Det sammen skjer i Danmark og Norge når et område får for mange innvandrere. Vi tar barna våre ut av skoler med for mange immigranter eller svarte fordi vi vil barna våre så vel. Vi gjør det i kjærlighetens navn, selv om vi på den måten gir barna skjebnesvangre signaler om “de andre”. Slik fortsetter vi å isolere undertrykte folkegrupper, fragmentere byene våre, og så toer vi våre hender når vi setter antirasistiske krefter inn mot Ku Klux Klan.

Er det bare en myte at Ku Klux Klan er voldelige og rasistiske?
De har i høyeste grad en diskutabel fortid, men den tiden jeg har kjent dem, har jeg bare opplevd dem voldelige mot hverandre. Akkurat som nedtrampede svarte. Ku Klux Klan er mishandlede “white trash” med et nærmere forhold til svarte enn hva middelklasse- amerikanerne har, eller hva nordmenn og dansker har til innvandrere. Jeg har aldri hørt Ku Klux Klan medlemmer rakke ned på svarte som jeg har hørt skandinavere sverte sine nye landsmenn. Tvert i mot har Ku Klux Klan og svarte et slags skjebnefellesskap som samfunnets bunnsjikt.

Kan du konkretisere ytterligere forskjellene på deres og vår rasisme?
– Forskjellen er vel først og fremst vår avstand til undertrykte minoriteter, og at vi i vår sosiale maktposisjon kan forvolde langt mer skade enn hva Ku Klux Klan kan. En vanlig definisjon er at maktesløse mennesker ikke kan utøve rasisme, derfor heter deres negative holdninger til andre grupper fordommer, ikke rasisme. Det er svaret amerikanske universitetsledere vil høre når jeg som selvlært skal dokumentere min ballast for å få forelese om rasisme på universitetene.

Men Ku Klux Klan er fortsatt i støtet med skumle forkledninger og brennende kors?
– Det gjør de stort sett til ære for pressen. De hungrer etter å bli sett, og de vet hva pressen vil ha. Jeg har opplevd Ku Klux Klan arrangementer hvor korsene slukkes og forkledningen blir fjernet etter at pressen har gått. Da gikk folk bare rundt og spiste og koste seg.