Finnes det flerkulturelle spøkelser?

Author Recent Posts Mellom oss Latest posts by Mellom oss (see all) Bare litt, men ikke helt? - 19.10.2006 Fra familiebesøk til ekteskap - 05.10.2006 Når vokterne blir drapsmenn… - 21.09.2006 Hva om en innvandrer dør og blir spøkelse, vil han eller hun da spøke i hjemlandet sitt eller i Norge? Hva med språket da? […]

Hva om en innvandrer dør og blir spøkelse, vil han eller hun da spøke i hjemlandet sitt eller i Norge? Hva med språket da? På norsk eller på sitt eget språk? Vil han spøke med nordmenn eller sin egen gruppe? Hva med de mediene som får kontakt med dem, snakker de norsk eller andre språk? Trenger man da tolk hvis ikke spøkelset snakker norsk?

I alle kulturer finnes det forskjellige navn på overnaturlige krefter. Da jeg var i Sri Lanka var det mye snakk om spøkelser. Særlig i sidegaten med bunkeren i landsbyen som jeg bodde i. En bunker lages ved å grave seg ned i jorda. Den øverste delen dekkes med jord, bortsett fra selve inngangen ned til bunkeren. Sitter man i en bunker er man beskyttet mot å bli truffet av skyting eller bombing. Unntaket fra regelen er hvis bomben faller rett oppå en bunker. Det er mindre sannsynlig, men skjer det så er det ute med alle som befinner seg i bunkeren. Til tross for små sjanser så var det dette som hadde skjedd i denne landsbyen. Flere av de som var i denne bunkeren døde, og hver gang folk gikk forbi stedet hørte de lyder.

I følge de lokale er det ikke alle som blir spøkelser. Men noen. Det kan være at de døde på spesielle måter, at de ikke fikk gjort det de skulle før de døde, eller at de savner noe på jorda slik at de blir gående rundt som spøkelser. De som ikke dør av naturlige årsaker blir alltid spøkelser i seks måneder. I Sri Lanka der mange tusen er døde som følge av krig, så må det jo være mange spøkelser, sa jeg. Det er ikke alle som spøker slik at de blir oppdaget, og mange er spøkelser selv om de ikke spøker, fikk jeg til svar.

I følge en teori blir man spøkelse der hvor man dør. Det betyr at de som dør i Norge må nok spøke i Norge. Det er litt synd for da får ikke spøkelset reist hjem, men blir tvunget til å være i Norge. I følge en annen teori spøker man der hvor liket er begravd. En pakistaner som dør i Norge men som gravlegges i Pakistan, vil da spøke i Pakistan og ikke i Norge. Men hva om han eller hun heller vil spøke i Norge?
I følge en tredje teori spøker man der hvor sjelen til den avdøde er. Har personen sterke sjelelige følelser til et sted er det altså der man vil spøke. Dette høres mer riktig ut, for da har jo spøkelset et valg. La oss si at vi går for denne teorien.