Hvor klipper muslimske kvinner håret?

Author Recent Posts Ny i Oslo Latest posts by Ny i Oslo (see all) Gatevandrerne - 05.10.2006 Tips til deg som er ny i Oslo - 21.09.2006 Indisk dans på Stovner - 06.09.2006 For en tid tilbake var jeg så modig at jeg turte å besøke en frisørsalong på Grønland i Oslo. Selv om besøket […]
Ny i Oslo
Latest posts by Ny i Oslo (see all)

For en tid tilbake var jeg så modig at jeg turte å besøke en frisørsalong på Grønland i Oslo. Selv om besøket ikke var særlig vellykket, tok jeg turen tilbake dit for noen uker siden. Denne gangen var det ikke mitt dyrebare hår som skulle bli klippet, men et mer passende et; det var nemlig min internasjonale venn som hadde blitt litt for langhåret.

Salongen var full av menn i forskjellige fasonger og aldre, og jeg stakk meg ut som en sår tommel. Min venn fra sydligere strøk passet rett inn og fikk en plass i stolen, mens jeg satt og ventet på sidelinjen, redd frisøren skulle huske meg som den som hadde kritisert hans klippemåte.

Jeg lot den godt leste avisen bli liggende på bordet og rettet blikket mot TV’en hvor det ble vist en etnisk såpeopera. Jeg hadde aldri sett noe sånt, og ble rett og slett fascinert. Jeg skjønte ikke et ord av det som ble sagt, men fikk med meg at en ung jente forlot sin eldre ektemann. Mannen, iført hvitt sjal, ble rasende og gikk til sin noe dumme, men lydige assistent og fikk han til å finne kona. Jeg satt og ventet på et æresdrap, men det kom aldri noe. Det kom kanskje i en senere episode.

Litt morsomt egentlig, at det en ser på i en frisørsalong full av hårete, brune menn er en såpeserie. Og jeg tror de var ganske opptatt av handlingen også. For dette var altså en frisørsalong full av menn, så da trodde jeg det var moren til han ene som kom inn og gikk bak et forheng.

Litt etterpå kommer en yngre, tildekket kvinne inn, og gikk rett bak forhenget hun også. Under glippen til forhenget kunne jeg se at hun satte seg i en stol og at den eldre kvinnen sto bak henne. Kort tid etter kunne jeg se svarte hårlokker falle ned på gulvet.

Så tenkte jeg; er det kvinnene som er sjenerte, eller er det mennene som ikke vil at kvinnene skal se at de gjør noe så forfengelig som å besøke en frisør? Hadde det noe med respekt å gjøre?