Ibsen 2006

Author Recent Posts Ny i Oslo Latest posts by Ny i Oslo (see all) Gatevandrerne - 05.10.2006 Tips til deg som er ny i Oslo - 21.09.2006 Indisk dans på Stovner - 06.09.2006 Da jeg tilfeldigvis kom over et spørreprogram på TV forleden, ble det stilt et spørsmål, som deltakerne, til min store ergrelse, ikke […]
Ny i Oslo
Latest posts by Ny i Oslo (see all)

Da jeg tilfeldigvis kom over et spørreprogram på TV forleden, ble det stilt et spørsmål, som deltakerne, til min store ergrelse, ikke kunne svare på.
Spørsmålet lød som følger: “Hvilket år døde Henrik Ibsen?” Heller ikke da programlederen påpekte at det er Ibsen-år i år, kom de utvalgte i studio noe nærmere svaret som ville gitt en av dem 100 poeng.

For 100 år siden døde Henrik Ibsen, den nest mest spilte dramatikeren etter Shakespeare.
Den dag i dag er hans bøker på bestselgerlistene. Ibsen-året er egentlig ikke noe comeback for forfatteren, med tanke på at han aldri ble glemt. Hver dag blir hans tekster fremført over hele verden. Han har gjort inntrykk på verden, og fortsetter å imponere.

I skolesammenheng ble jeg spurt om hva jeg trodde Ibsen ville ha skrevet om i dag.
Han var forut for sin tid da han skildret ekteskapsproblemer, Nora som forlot mann og barn, sexpress, barn utenfor ekteskapet, sjalusi og barmhjertighetsdrap. Måten han ga kvinner egne tanker og drømmer gjorde ham omstridt verden over. Disse temaene er så å si hverdagskost i dag, så Ibsen ville kanskje ikke brukt mye tid på å skrive om det. Han ville kanskje vært forut for sin tid igjen og skrevet om homofili; for eksempel ville han beskrevet livet til et lykkelig homofilt par med en liten datter.

Denne lille familien bor på en gård som er hardt rammen av både munn og klovsyke, e-coli og salmonella.
Muligens ville han skrevet om innvandrerkvinners rettigheter og fantasier, en jente som løsriver seg fra et tvangsekteskap med en voldelig og utro mann for å søke lykken med en barndomsvenn. Kanskje var hun lesbisk også, og hadde nettopp tatt abort. Kanskje hadde hun aids.

Ibsen ville nok funnet temaer få tør å skrive om, temaer som er tabu i dag, men som vil være like vanlig som oksygen og Hotel Cæsar om nye 100 år.

Apropos Cæsar, om Ibsen hadde vært en av manusforfatterne bak den serien ville jeg heller ikke blitt særlig sjokkert. Han ville passet inn der.