Ahmedenajad gir araberne håp!

Author Recent Posts Sett innenfra Latest posts by Sett innenfra (see all) Ibsen uten tid og rom - 19.10.2006 Mener USA selv står bak 9-11 - 21.09.2006 Vi trenger nye briller! - 25.08.2006 Høres dette rart ut? Kanskje høres det både rart og galt ut for folk i nord. Men ikke for folk som bor […]
Sett innenfra
Latest posts by Sett innenfra (see all)

Høres dette rart ut? Kanskje høres det både rart og galt ut for folk i nord. Men ikke for folk som bor her nede i Midtøsten. Ahmedenajad ville sikkert ha vunnet tittelen som “arabernes mest populære mann”, men hittil har det ikke vært gjort noen forsøk på å kåre verken arabernes mest populære eller mest upopulære person. Kanskje fordi alle de arabiske statslederne ville ha konkurrert om tittelen som arabernes mest forhatte personligheter.

Tilbake til Ahmedenajad og grunnene til at han nyter stor støtte fra den arabiske gaten. For de fleste i den arabiske gaten kan vi si det slik at Ahmedenajad fremhever de arabiske ledernes fiasko. Enten du snakker med drosjesjåfører, studenter eller mange av de intellektuelle er det en slik romantiserende stemning: Ahmedenajad står imot den allmektige vesten, han forsøker å rive til seg retten til fremtidens energiteknologi, og det gjør han i en tid da USA aldri har vært sterkere.

Iran har satt begrep som “teknologioverføring” og “teknologisk utvikling” på dagsorden. De fleste her nede hevder at konflikten handler om at vesten med USA i spissen ønsker å hindre den islamske verden fra å henge seg på den teknologiske karusellen inn i det nye årtusenet.

En av årsakene til dette er USAs allianse med Israel – USA kan ikke tillate at noen nærmer seg likevekt med Israel. For noen dager siden uttalte Bush at USA ville forsvare Israel dersom dersom Iran skulle angripe landet. Folk ristet på hodet av uttalelsene – hvem har sagt noe om å angripe Israel. Det er snakk om små mengder med anriket uransium i iranske laboratorier!

STOPP et øyeblikk – er det slik at vi gjennom mediers dekning blir lurt til å tro at Iran per definisjon er farlig for verdensfreden? Det mener iallefall mange her nede. Iran dømmes for intensjoner de måtte eller ikke måtte ha, sier folk her nede. – – Men vi vet jo at Israel har atomvåpen – en hel masse av det. Det er et faktum! Og hva gjør USA med det? Ingenting, sa Sara Khaled, en egyptisk farmasistudent.

Historien vitner om at de eneste som har vært onde nok og gale nok til å bruke atomvåpen er USA, mener hun og venninnen hennes Zahra. Begge mener USA, med alle liv de har på samvittigheten, ikke er kvalifisert til å snakke om hvem som er farlig og hvem som ikke er det. – Det er da ikke Iran som har gått til krig mot Afghanistan. Det er da ikke Iran som har okkupert Irak og som daglig er ansvarlig for hundevis av tapte liv. – Vi har nok andre briller her nede og ser andre land enn Iran som farlige, tordner jentene.

Andre ser ikke noe galt i at Iran i fremtiden skal utvikle atomvåpen. Logikken bak det er enkel nok: Dersom en ønsker å stanse andre i Midtøsten fra å leke rundt med atomenergi – så må hele regionen være atomfri. Dersom Iran skal straffes for deres intensjoner, så må vel også Israel straffes – ikke for intensjoner, men for faktisk å ha bygget opp en av verdens største lagre av kjernefysiske våpen.

Ahmedenajad står overfor en stor utfordring. Han må presse igjennom sitt atomprogram og samtidig unngå internasjonale sanksjoner. Sanksjonene vil nemlig kunne få store følger for et land med høy inflasjon og arbeidsledighet. I sitt arbeid mot dette har han iallefall alle lykkeønskninger fra den arabiske gaten!