Fet skjønnhet

Author Recent Posts Alfredo Biamont Latest posts by Alfredo Biamont (see all) Etterlyser fokus på andre faktorer enn kultur og religion som årsaker til høy smitte - 22.04.2021 Sanitære kontrollregler styrkes i Oslo byggeplasser - 02.03.2021 Årets ERAS festival finner sted 24. og 25. august - 03.08.2019 Den vakre modellen Carolyn Murphy, kosmetikkselskapet Estée Lauders […]

Den vakre modellen Carolyn Murphy, kosmetikkselskapet Estée Lauders faste PR-ansikt, reklamerer via en plakat for hudblekingsprodukter i et stort varemagasin i Shanghai. Produktet heter Cyber White. Time magazine opplyser at 4 av 10 kvinner i Hong Kong, Malaysia, Sør-Korea, Taiwan og på Filippinene bruker produkter som angivelig skal gjøre huden hvitere og at hele 62 nye hudblekningsprodukter ble introdusert på dette markedet i fjor. På plakater i norske parfymerier smiler den samme Murphy friskt, hun er dyp brun og reklamerer for produkter som har den motsatte effekten av Cyber White; nemlig for kremer og pudder som gjør en bronsebrun. Det ble solgt solbadprodukter for 280 millioner kroner i Norge i fjor, ifølge Kosmetikkleverandørenes forening.

Når man reiser får man et lite innsyn i hvordan folk andre steder lever, enten det nå er Shanghai eller i São Paulo. Slik har jeg fått forståelse av at det å være vakker i Sørøst-Asia er å være hvit, eller Cyber White. I sommernummeret av magasinet Harper’s Bazaar poserer Murphy iført små sommerantrekk for den berømte motefotografen Peter Lindbergh. Det ser ut til å være på en strand i California. Hoftebena hennes stikker ut og her kan man ikke se kvinnelig underhudsfett. Det er i USA og i Europa kvinner vil være slik Carolyn Murphy fremstår i motereportasjen: solbrune og slanke. Men på Cuba ville Murphy ikke fått noen å danse med. Sonia fra Habana, derimot, har mange. Og har hun ikke noen for hånden så vet hun råd. På en fest er hun i veggpryd i 12 sekunder.

– Ai, jeg må slanke meg, sier Sonia påtatt, foran en gruppe menn.
Hun løfter litt på toppen og viser frem en formidabel rumpe. Sonia rister litt kokett på den.
Ved synet av den muntre, kjøttfulle hekken til Sonia, stormer Carlos, Miguel og Pepe frem for å danse med Sonja. Karibia er sonen for de virkelig svære rumpene. Her skal det være noe å riste på når det danses baile de pesetas (myntdansen, man bøyer seg som for å plukke opp en mynt). Aldri i livet om Sonia vil slanke seg, hun vil bare danse.

Litt sør for Cuba, i Colombias hovedstad, Bogotá, i fasjonable gate 82 tripper kvinnene i trange bukser. De tar opp hele fortauet der de svinger på hoftene. Det ser vitterlig ut som om noen har stukket to fotballer inn i buksene deres.

– De har sprøytet inn silikon i hekken, sier Javo, min colombianske venn. – Vi latinoer liker litt store rumper. – Og de av oss som har råd til det betaler for å pumpe opp rumpene til damene.

Også på den østlige halvkule later det til at herrer foretrekker frodige kvinner. Ved busstasjonene i India, selges det vovede herreblader. På forsidene er det indiske kvinner med valker og fete lår. Det er åpenbart at det mest vidunderlige indiske menn kan tenke seg er en dame som bruker størrelse 42, og som i vesten ville blitt betegnet som overvektig.

Det var dette vi burde visst alle de årene vi ikke har spist oss mette, i håp om å komme inn i bikinien. At mennene på de stedene vi så gjerne reiser til foretrekker runde mager og store rumper. Mange steder foretrekkes også bleke kvinner. Carolyn Murphy og folk med kroppsmasseindeks under 26 vil ikke ha en sjanse. Når en ser hvordan skjønnhetsidealene endrer seg kontinentvis føler en seg nesten så etterpåklok at en kunne ha skrevet boken “What I know now”. Men den boken er allerede skrevet og publisert. Det er Ellyn Spragins som har redigert brevene som 41 fremstående kvinner, blant andre Madeleine Albright og aktivisten Heather Mills McCartney, har skrevet til sitt yngre jeg. Konklusjonen i boken er at den gangen hadde de ikke erfaring nok til å vite det man vet i dag. Og at man er minst like suksessfulle selv med tjukke bein som Madeleine eller med bare ett bein slik som Heather.

Noe kan man i allefall si for sikkert: det er ikke opp til deg å bestemme om andre synes du er vakker. Blek og fet i vesten er det samme som skjønn og yppig på to andre kontinenter. Og det finnes alltid noen som synes din skavank er det lekreste i verden. Det er kanskje det den malaysiske kvinnen Wook Kundor på 104 år har skjønt. For kort tid siden giftet hun seg glisende med den 33 år gamle Muhamad Noor Che Musa. At en moden og smart kvinne faller for en uskjønn jypling sier alt om at skjønnheten “is in the eye of the beholder”.

God bikinisommer!