Mobiltelefonen i utlandet – vær bevisst

Author Recent Posts Alfredo Biamont Latest posts by Alfredo Biamont (see all) Etterlyser fokus på andre faktorer enn kultur og religion som årsaker til høy smitte - 22.04.2021 Sanitære kontrollregler styrkes i Oslo byggeplasser - 02.03.2021 Årets ERAS festival finner sted 24. og 25. august - 03.08.2019 Mange har fått seg en overraskelse når de […]

Mange har fått seg en overraskelse når de skal ringe hjem fra utlandet og oppdager at det ikke er dekning på deres abonnement. Enda flere har fått seg en overraskelse når de i ettertid mottar regningen for bruk av mobiltelefon i utlandet.
For ikke å få ubehagelige opplevelser på grunn av mobiltelefonproblemer, er det viktig at du sjekker dekning, bruksmuligheter og priser på bruk av mobiltelefonen grundig før avreise.
De norske teleoperatørene har inngått avtaler med teleoperatører i andre land som gjør at nordmenn kan bruke sitt abonnement i utlandet.
– Avtalene varierer fra operatør til operatør og kan også variere alt etter hva slags abonnement og mobiltelefon forbrukeren har. I flere tilfeller har kontantkort dårligere dekning enn andre abonnementstyper. De fleste nyere mobiltelefoner som selges i Norge kan brukes på GSM900 og GSM 1800 nettet, men sjekk om din mobiltelefon kan brukes i nettet som benyttes i det landet du skal reise til, sier regionsjef i Forbrukerrådet Ole Asbjørn Lie.
– I noen tilfeller vil du ikke kunne sende eller motta MMS-meldinger når du er i utlandet på grunn av at den utenlandske operatøren som benyttes ikke har en slik tjeneste.
– I enkelte land benyttes andre GSM systemer enn det som brukes i Norge. Dette kan medføre at du ikke kan bruke din telefon i for eksempel USA, men må leie en annen telefon som du kan bruke ditt SIM-kort i, sier Lie.
Er man litt lur, er det penger å spare:
– Hvis du har mobiltelefon uten binding til en bestemt operatør, eller til et bestemt simkort kan det være en løsning å kjøpe et kontantkortabonnement der du ferier. Dette er særlig aktuelt hvis flere reiser i lag og vil holde kontakt seg i mellom under ferieoppholdet.
– Ulempen er at de som ringer det ordinære nummeret ikke får kontakt, kun de som kjenner det nye kontantkortnummeret i utlandet, sier Lie.