Det andre Israel

”Dette er en krig for Israels kontroll og dominans over Midtøsten, en helt urettmessig krig,” sa Adar Grayevsky i sin appell under en anti-krigsdemonstrasjon i Tel Aviv.

Den israelske krigsmaskinen har gått amok i Gaza og Libanon. Lamslått har vanlige borgere verden over opplevd Israel vandalisere områdene mens vestlige ledere bare har protestert lavmælt. Men også i Israel finnes det mennesker som gjennomskuer sine lederes krigspropaganda og vet at angrepene på Gaza og Libanon bare vil avle mer vold, ødeleggelse og død. De har markert seg på flere måter. Mest synlige har de så langt vært i Tel Aviv, og den sentrale israelske fredsorganisasjonen Gush Shalom har sendt rapporter om begivenhetene til sine e-postlister.
Den 22. juli samlet 5000 mennesker av ulike etniske grupper fra hele Israel seg i byen. Med slagord som ”Olmert ut av Libanon – Krigen er en katastrofe”, ”Vi vil verken dø eller drepe for USA” og ”Peretz, Haag venter på deg” marsjerte de gjennom Tel Avivs gater i protest mot krigen (Amir Peretz er Israels forsvarsminister). En kvinne som fikk huset sitt ødelagt av en rakett fra Hizbollah mens hun demonstrerte, sa til israelsk fjernsyn:
– Nå vil jeg bare demonstrere mer.

Eggesøl
To uker senere demonstrerte de igjen, og denne gangen møttes de i en høyreorientert del av Tel Aviv. Israels mange fredsbevegelser var med, og antallet demonstranter var nesten fordoblet.
– Gradvis hadde det gått opp for folk at regjeringen virkelig ønsket denne krigen, og det skjerpet motstanden, sier Beate Zilversmidt ved Gush Shalom til Utrop.
Det provoserte krigstilhengerne, så på oppmøtestedet ble demonstrantene bombardert med egg. Trass stort politioppbud ble pøblene oversett av lovens lange arm.
– Pokker, jeg har jobbet med denne plakaten i tre timer, sa en ung mann fra Jaffa som fikk sitt kunstferdige antikrigsbudskap tilgriset med eggeplomme.
Det var ikke dagens eneste angrep. Demonstrantene hadde bestemt seg for å bære svarte flagg, men da en aktivist kom med flaggene til møtestedet, røsket tre ungdommer fra en bil dem til seg i et ubevoktet øyeblikk og forsvant. Flaggene skulle blant annet uttrykke sorg over krigens ofre.

”Vi vil alle tape”
Så toget krigsmotstanderne av gårde til slagord som: “En million flyktninger, det er en krigsforbrytelse”, og på vekselvis hebraisk og arabisk ble det ropt igjen og igjen: “Jøder og arabere, nekt å være fiender!” På klistremerkene stod det “Hent soldatene hjem”, “Det slutter ikke før vi snakker sammen” og “Vi vil alle tape”.
Den store folkemengden var anvist til små plasser, og politiet overtok på eget initiativ oppgaver som togvaktene skulle ta seg av. Det medførte sammenstøt mellom politi og demonstranter. Flasker og pinner skal ha flydd gjennom lufta, og to ble arrestert. Politiet hevdet at demonstrantene hev avføring på dem, men ingen har kunnet bevitne det. Likevel formidlet pressen det som et faktum.
Men Zilversmidt oppsummerer overfor Utrop:
– Vi har sett at vi gradvis får støtte fra det moderate venstre, så vi går i riktig retning.

Mange stemmer
Dagen ble avsluttet med appeller. Selv politikere fra det krigsvennlige partiet Merez deltok, og da et tidligere medlem av nasjonalforsamlingen Knesset hilste til soldatene i sin tale, satte det sinnene i kok. Noen prøvde å storme podiet, men ble holdt tilbake av venner. Blant appellantene var ellers representanter for russiske og arabiske miljøer, og militærnektere, som sa de ville vie fengselstiden til alle som lider under denne krigen. Historikeren Gadi Elgazi fra organisasjonen Ta’ayush understreket at dette var generalenes og de rikes krig, for de velstående kan komme seg unna.
Så talte veteranen, journalisten og forfatteren Uri Avnery, stifteren av Gush Shalom. I dikterisk rytme sa han blant annet til sine medaktivister: ”Vi er outsidere. Vi er de få som står overfor de krigstørstende massene. Men neste måned eller neste år vil hver og en av oss stolt erklære: Jeg var her! Jeg ba om en slutt på denne forbannede krigen. Og de tusen som forbanner oss nå, vil hevde at de også var her og protesterte mot denne sinnssyke krigen.”
På vegne av seg selv og sine forbundsfeller meddelte han statsminister Ehud Olmert: “Stopp denne galskapen! Krigen har gått deg til hodet, du er en krigs-junkie!” Forsvarsminister Amir Peretz ble kalt et udyr. Hizbollahleder Hassan Nassrallah fikk også sitt pass påskrevet, men mer dempet. Palestinerne fikk hilsenen: ”Vi kjenner grusomhetene som skjer hver dag i Gaza og i de andre okkuperte områdene. Vi må samarbeide for å slutte fred mellom våre to folk.” Og til libaneserne sa Avnery: ”Som israeler føler jeg dyp skam for hva vi gjør mot dere. Dyp skam!”
Avnery avsluttet: ”Når denne galskapen er over, skal vi kjempe sammen, israelere og palestinere, syrere og libansere, jøder og araberer i Israel, så vi kan leve et normalt liv. Hver i sin frie stat, side ved side. I fred!”