Hard ordkrig i etterkant av bombene

Israelsk tilbaketrekking baner vei for FN-styrke, men lite fred i sikte.

Israels utenriksminister Tzipi Livni besøkte i nylig New York og snakket med FNs general- sekretær Kofi Annan angående den skjøre freden i regionen, melder Haaretz. I den flere timer lange samtalen understreket hun hvor viktig det var for alle parter at FN så snart som mulig utplasserte en fredsstyrke i Libanon, først og fremst for å hindre “at Hizbollah blir gjenvæpnet framfor avvæpnet”. 15 000 soldaterunder FN-kommando skal sørge for at våpenhvilen blir opprettholdt.
Livni talte også i en endagskonferanse for American Jewish Organizations under sitt USA- besøk. Hun gir Hizbollah og Iran skylden for hva som har skjedd siste måneden i Libanon.
– Terrororganisasjonen Hizbollah representerer de iranske interessene i regionen, det iranske hatet og den iranske ideologien mot Vesten og Vestens verdier, var hennes dom.
Bevegelsens to nære allierte, Syria og Iran, har begge erklært “moralsk seier i kampen mot sionismen” på vegne av Libanon.
Syrias leder Bashar al-Assad har berømmet libanesernes motstand som “ærefullt”. Under en pressekonferanse i Damaskus tirsdag understreket han at “israelerne har intet annet valg enn å oppgi sin aggresive og ekspansjonistiske politikk ellers vil neste generasjon betale for hva sine fedre har gjort”. Al-Assad kom også med kraftig skyts mot Washington:
– Bush-administrasjonens hensynsløse politikk, som overalt, har heller ikke her i Midt-Østen skaffet fred. Tvert i mot står en slik offisiell linje for fortsatt konflikt, og av den grunn ser hverken min regjering eller jeg noe særlig håp for en forventet fredelig utvikling, uttalte han til syrisk TV.
Irans president, Ahmadinejad, talte foran en jublende folkemengde i byen Ardabil tidligere i uken. Han mener Hizbollah “har gjort en stor jobb med å hindre et Midt-Østen dominert av amerikanerne, britene og sionistene”. Den iranske statslederen var meget krass i beskrivelsen av USA, Israel og Storbritannia, som han mener har skylden for konflikten.
– Vi ønsker oss et Midt-Østen fri for disse korrupte stormakters dominanse. Sålenge de tror de kan fare som de vil, som i Libanon, mener jeg våpenhvilen fortsatt ikke vil gjelde som garanti for å gjøre en slutt på krisen.
Ahmadinejad mener også USA og Storbritannia burde kastes ut av Sikkerhetsrådet.
– To land som hevder de fremmer demokrati og menneskerettigheter, men som likevel utsetter en våpenhvile i Libanon i hele tre uker har slettes ingen rett til å sitte i Sikkerhetsrådet. De gjør skam på et internasjonalt organ som skal sikre fred i området ved at de satt seg mot og drøyde tiden før vi fikk en ordentlig våpehvile, skriver BBC.