Spørsmål du ikke trenger å svare på

Author Recent Posts Alfredo Biamont Latest posts by Alfredo Biamont (see all) Etterlyser fokus på andre faktorer enn kultur og religion som årsaker til høy smitte - 22.04.2021 Sanitære kontrollregler styrkes i Oslo byggeplasser - 02.03.2021 Årets ERAS festival finner sted 24. og 25. august - 03.08.2019 Redd for å bli spurt om livssyn, familiesituasjon, […]

Redd for å bli spurt om livssyn, familiesituasjon, eller seksualitet på jobbintervju? Det er ikke alle spørsmål arbeidsgiver har lov til å stille deg.
I utgangspunktet kan en arbeidsgiver i det private næringsliv spørre om hva som helst på intervju, sier Christian Didriksen, rådgiver i Arbeidstilsynet til DinSide. – Så lenge han ikke bryter loven ved å forskjellsbehandle eller diskriminere.
Ifølge Arbeidsmiljøloven, Likestillingsloven, og Diskrimineringsloven er det forbudt å forskjellsbehandle på bakgrunn av: kjønn, religion, livssyn, hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse, politisk syn, medlemskap i arbeidstakerorganisasjon, seksuell orientering, funksjonshemming og alder.
Det er altså eksplisitt forbudt å spørre om slike ting på intervjuet. Ifølge Arbeidsmiljøloven har arbeidsgiver heller ikke rett til å innhente helseopplysninger om arbeidssøkeren annet “enn dem som er nødvendige for å utføre de arbeidsoppgaver som knytter seg til stillingen.”
Arbeidsgiveren har ikke lov til å innhente opplysninger om hvordan søkerne stiller seg til politiske, religiøse eller kulturelle spørsmål, eller om de er medlemmer av arbeidstakerorganisasjoner – med mindre det er begrunnet i stillingens karakter, eller det inngår i formålet for virksomheten å fremme bestemte politiske, religiøse eller kulturelle syn, og stillingen er av betydning for gjennomføringen av formålet.
(Kilde: Dinside)