Bollywood for nybegynner

Author Recent Posts Ny i Oslo Latest posts by Ny i Oslo (see all) Gatevandrerne - 05.10.2006 Tips til deg som er ny i Oslo - 21.09.2006 Indisk dans på Stovner - 06.09.2006 I går så jeg min første Bollywood-film! Og det var litt av en opplevelse. Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk, […]
Ny i Oslo
Latest posts by Ny i Oslo (see all)

I går så jeg min første Bollywood-film! Og det var litt av en opplevelse. Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk, noe jeg pleier å være hver gang jeg skal være med min ikke-norske kamerat på noe jeg egentlig ikke helt veit hva går ut på.

Filmen ble vist på kino i forbindelse med BollywoodFest, som var en uke med indiske filmer. Film er nok best på kino, og det tror jeg gjelder denne spesielt, på grunn av alle de fantastiske fargene, scenografien, kostymene, og ikke minst blikkene skuespillerne sendte til hverandre. Ettersom jeg ikke forsto et dugg av det som ble sagt, forsto jeg en del bare ved hjelp av blikkene. Heldigvis var det engelske undertekster å klamre seg til.

Fanaa het filmen, og den handler om en blind jente som reiser ut i verden sammen med noen venninner for å oppleve India, og foreldrene håper hun finner seg en mann. Det gjør hun, hun forelsker seg i turguiden Rehan. Lykken er kortvarig, og ferien er over. Men så skjer det vi alle håper på, og forventer, at hun blir, og de gifter seg samme dag som hun gjennomgår en operasjon på øynene. Vil hun endelig kunne se sin ektemann? Vil de leve lykkelig alle sine dager? Her trodde jeg filmen var slutt og gjorde meg klar til å gå. Men neida. Intermission står det på skjermen. Er det indisk for “the end”? Nope, det er engelsk for pause. Jeg ble litt deppa. Alt ordnet seg jo også er filmen bare halvferdig!?

Da filmen begynner igjen er alt forandret; stemningen, scenografien, fargene, og ikke minst blikkene. Jeg vil ikke avsløre noe av det som skjer videre, jeg vil at du skal se denne filmen selv, men jeg kan si så mye som at denne virkelig går over hele spekteret, mer enn noen annen film jeg noen gang har sett, og jeg har sett mange.

Denne filmen har alle sjangre; romantisk komedie, musikal, drama, thriller, action. I det ene øyeblikket lo jeg, i det andre skvatt jeg. Jeg skalv, lo og gråt (vel, ikke helt, men må innrømme at tårene presset på her og der). Fanaa er en berg-og-dalbane av en film. Jeg kunne forklart deg hele storyen, men du ville ikke trodd meg.

Skuespillerprestasjonene var også utrolige, og bare de alene gir meg lyst til å se enda en Bollywood-film. Glem Hollywood (eller ta en liten pause i det minste), og se en Bollywood-film. Jeg anbefaler Fanaa, men du bestemmer selv. Eneste negative er at Bollywood-filmer er så utrolig lange, og jeg personlig har problemer med å sette meg ned vel vitende at de neste tre-fire timene skal jeg sitte og se på samme filmen. Fanaa er vel blant de kortere, den er bare to timer, men føltes likevel ut som to langfilmer, på grunn av all handlingen som er smeltet sammen i en langfilm.

I Hollywood tror jeg faktisk Fanaa ville blitt produsert som to enkeltstående filmer, en romantisk musikal-komdie, og en dyster drama-thriller. Dette ble mye gratisreklame for både denne filmen spesielt og Bollywood, men det er fortjent, i hvert fall i dette ene tilfellet. Jeg vil se mer, og håper resten er like bra og originalt!