Bedre regler for markedsføring av lån

Author Recent Posts Alfredo Biamont Latest posts by Alfredo Biamont (see all) Etterlyser fokus på andre faktorer enn kultur og religion som årsaker til høy smitte - 22.04.2021 Sanitære kontrollregler styrkes i Oslo byggeplasser - 02.03.2021 Årets ERAS festival finner sted 24. og 25. august - 03.08.2019 Det skal opplyses om effektiv rente ved all […]

Det skal opplyses om effektiv rente ved all markedsføring av lån. Det foreslår Justisdeparte¬mentet i et høringsnotat. “Dette har vi arbeidet for lenge”, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon, som samtidig oppfordrer departe¬mentet til å gå inn for å stille samme krav ved markedsføring av usikret kreditt.
Forbrukerombudet mener det er svært positivt at opplysningsplikten ved markedsføring av lån foreslås utvidet. Ved opptak av lån eller usikret kreditt er totalprisen det eneste elementet av virkelig sentral betydning for forbrukeren. Angivelse av effektiv rente vil sikre at forbrukeren får et skikkelig inntrykk av totalprisen allerede på markedsføringstidspunktet.
“Med dagens markedsførings- og utlånssituasjon er det viktigere enn noen gang å sikre at forbrukerne får den informasjonen de trenger for å foreta fornuftige og veloverveide valg når de ønsker å ta opp lån”, sier Thon.
Det er den effektive renten som gjør forbrukerne i stand til å vurdere om de har råd til å ta opp lånet. Angivelse av effektiv rente vil også gjøre det enkelt for forbrukeren å sammenligne tilbud fra ulike aktører.
Disse hensynene gjør seg gjeldende i like stor grad for markedsføring av kreditt. Usikret kreditt tilbys i dag som kredittkort som kan brukes både til uttak og varekjøp, og som kjøpekort. Det er derfor helt sentralt at kredittens totalpris, i form av informasjon om effektiv rente, kommer frem i all markedsføring av kreditt.
(Kilde: Forbrukerombudet)