– Løgnaktig av regjeringen

Stortingsrepresentant André Oktay Dahl fra Høyre reagerer kraftig på justisdepartementets begrunnelse for å opprettholde kuttet til kontoret for fri rettshjelp i Oslo.

– Departementet har bevisst valgt å feiltolke en rapport og det synes jeg er helt hårreisende, sier Dahl.
Ifølge stortingsrepresentanten mistolker justisdepartementet en intern rapport om Oslo-kontorets drift, når de hevder kontoret for fri rettshjelp hjelper klientene mer enn det loven om fri rettshjelp pålegger dem. Derfor mener han departementet begrunner nedskjæringene i støtten til kontoret på feilaktig grunnlag.
– Enkeltpersoner som kommer innom kontoret og får beskjed om å henvende seg til andre instanser, blir i statistikken departementet setter sin lit til, regnet for å ha fått hjelp utenfor lovens grenser, sier André Oktay Dahl, som mener det ville vært helt horribelt dersom kontoret ikke skulle kunne fortelle folk hvor de skal gå for å få hjelp.

Truet av nedleggelse
– Å kutte i statstøtten med begrunnelse om at kontoret gir for god hjelp, blir nærmest løgnaktig, sier Dahl, som også reagerer kraftig på at justisdepartementet overhodet ikke har lagt vekt på en enstemmig justiskomité sin merknad om at Oslos spesielle utfordringer gjør at dette tiltaket for fri rettshjelp må videreføres.
En ekstrabevilgning fra bystyret i Oslo resulterte i at det ikke ble noe av den varslede egenandelen. Men kommer det ikke mer penger fra staten kan kontoret bli nedlagt over nyttår.
– Jeg frykter at departementet ved sin opptreden setter hele tilbudet i fare fra neste år, sier Dahl.

Trykket stemning
– Vi trenger fire millioner, ellers blir det kroken på døra, sier advokat ved kontoret for fri rettshjelp, Bente Oftedal Roli.
Usikkerheten rundt den videre skjebnen til det 113 år gamle tjenestetilbudet preger både ansatte og klienter.
– Det er fryktelig trått å jobbe når man ikke vet om kontoret eksisterer om tre måneder. Det er en trykket stemning her, og vi gruer oss til å kanskje måtte avvikle klientene våre sine saker, sier Oftedal Roli. Hun karakteriserer det som en sosial tragedie og politisk skandale dersom kontoret blir nedlagt.
– Det er et kjempestort svik mot de svakeste i denne byen og stikk i strid med Soria Moria-erklæringen, sier Oftedal Roli.
Derfor har hun tatt initiativ til et opprop på nettet som protesterer mot regjeringens handlemåte i denne saken.

Minimal kontakt
Oftedal Roli påpeker at rettshjelploven åpner for at advokatene kan utøve skjønn, som i noen tilfeller gjør at klienter som har saker som faller utenfor lovens prioriterte områder, likevel kan få hjelp. I andre saker henviser de klientene til andre instanser.
Ifølge advokaten er det disse momentene som rapporten ikke tar høyde for.
– Hvordan har kontakten med justisdepartementet vært?
– Den har stort sett vært totalt fraværende. Det siste møtet jeg kjenner til var i april, svarer Oftedal Roli.