Borettsleilighet og en selveierleilighet?

Author Recent Posts Alfredo Biamont Latest posts by Alfredo Biamont (see all) Etterlyser fokus på andre faktorer enn kultur og religion som årsaker til høy smitte - 22.04.2021 Sanitære kontrollregler styrkes i Oslo byggeplasser - 02.03.2021 Årets ERAS festival finner sted 24. og 25. august - 03.08.2019 Valget står mellom en borettsleilighet og en selveierleilighet. […]

Valget står mellom en borettsleilighet og en selveierleilighet. Hva skal du velge?
Når du kjøper leilighet i borettslag, kjøper du en andel i laget som gir deg eksklusiv borett til den aktuelle leiligheten. Det er denne andelen du byr på etter en prisantydning i annonsen. Men du skal ikke bare dekke ”innskuddet”. Du må ta hensyn også til din andel av lagets fellesgjeld og at du skal betale ”husleie” der renter og avdrag av lagets lån er den største posten. Du blir med andre ord ansvarlig både for egne låneforpliktelser og andel av borettslagets lån på leiligheten.
Når du kjøper selveierlighet, betaler du hele kjøpesummen direkte. Beløpet er som regel høyere enn et borettsinnskudd, men du kjøper ikke annen gjeld i tillegg. Du må finansiere hele kjøpesummen via låneopptak og/eller oppsparte midler.
Skal du sammenlikne prisene på en borettsleilighet i forhold til en selveierleilighet, må du se kostnadene for innskuddet ditt og andelen av fellesgjelda i sammenheng. Summen av disse faktorene må du sammenholde med kjøpesummen av selveierleiligheten, enten som egne midler eller kostnadene med å låne hele eller deler av kjøpesummen.
(Kilde: Forbrukerrådet)