Får ikke psykisk hjelp

Hver 3. innvandrer i Drammen sliter med psykiske problemer, og får ikke hjelp når de trenger det, melder NRK.

Årsaken er at kapasiteten ved Drammen psykiatriske senter er sprengt. Avdelingsoverlege Carsten Bjerke er fortvilet over situasjonen.

– Vi merker at disse problemene er større blant innvandrere enn blant befolkningen for øvrig, sier han.

Bjerke sier at det er mye verre for innvandrere å få god hjelp i slike situasjoner.

– Det er ikke det at vi ikke har det samme tilbudet, men å gi hjelp blir vanskeligere på grunn av kommunikasjon og kulturell bakgrunn, sier han til NRK.

Pågangen er nå blitt så stor at senteret ikke lenger makter å hjelpe alle som trenger det.

Lovet mye
Kommuneøkonomien skal styrkes, sosiale ulikheter innen helsesektoren skal fjernes, og opptrappingsplanen for psykisk helse skal følges opp. Dette er bare noen av Regjeringens løfter i trontalen.

Regjeringen lovte å legge frem Nasjonal helseplan for perioden 2007–2010. Pasienttilbudet i sykehusene skal videreutvikles og bedres med utgangspunkt i en sterkere brukermedvirkning. Opptrappingsplanen for psykisk helse vil bli fulgt opp. Innsatsen for rusmiddelavhengige skal forsterkes og samordnes bedre.
Målet om 10 000 nye årsverk i omsorgstjenesten følges opp gjennom styrkingen av kommuneøkonomien.

Det vil bli lagt frem flere stortingsmeldinger og helseplaner i året som kommer. Blant annet en stortingsmelding om tannhelsetjenesten, der pasientrettigheter og offentlig stønad til tannbehandling blir viktige temaer. En annen stortingsmelding som er varslet til våren, er Regjeringens strategi mot sosial ulikhet i helse. Regjeringen lovet også at arbeidet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse skal skal intensiveres.

Her kan du lese hele trontalen.