Gjeld stiftet av mindreårig

Author Recent Posts Nytt og nyttig Latest posts by Nytt og nyttig (see all) Kontanter rett i hånden gjennom pantelån - 19.10.2006 Gjeld stiftet av mindreårig - 05.10.2006 Skal du holde bryllupsfest? - 25.08.2006 Kan en 14-åring inngå avtaler ved f.eks kjøp av mobiltelefon eller mobiletjenester? Et barn på 14 år er for ung til […]

Kan en 14-åring inngå avtaler ved f.eks kjøp av mobiltelefon eller mobiletjenester?
Et barn på 14 år er for ung til å disponere over egne midler, inngå bindende avtaler eller stifte gjeld, jf. vergemålsloven § 2. Fordi han er umyndig (jf. vergemålsloven § 1) er avtalen som er inngått ved at han eventuelt har brukt telesextjenester ugyldig.
Det er avtalemotparten sin risiko og ansvar å forsikre seg om at den de inngår avtaler med er myndig. Ifølge vergemålsloven § 37 skal hver av partene gi tilbake det de har mottatt, eller om dette ikke kan skje, erstatte verdien. I et tilfelle som dette er det ikke mulig å gi tilbake det gutten har mottatt, men det han har mottatt kan slik jeg ser det ikke anses å ha en nytteverdi som tilsier at han må yte noen erstatning.
Selskapet kan altså ikke kreve betaling for denne tjenesten. For sikkerhets skyld kan det være lurt å sende et brev til selskapet der dere påpeker at gutten er umyndig, og at de derfor ikke kan rette et slikt krav mot ham.
(Kilde: Forbrukerrådet)