Kontanter rett i hånden gjennom pantelån

Author Recent Posts Nytt og nyttig Latest posts by Nytt og nyttig (see all) Kontanter rett i hånden gjennom pantelån - 19.10.2006 Gjeld stiftet av mindreårig - 05.10.2006 Skal du holde bryllupsfest? - 25.08.2006 Er du blakk og trenger penger raskt, kan Lånekontoret i Prinsensgate. 12 hjelpe deg. Pantelån betyr at du gir långiveren en […]

Er du blakk og trenger penger raskt, kan Lånekontoret i Prinsensgate. 12 hjelpe deg.
Pantelån betyr at du gir långiveren en eiendel som sikkerhet for et lån. Eiendelen er i pantelånerens varetekt til du betaler tilbake lånet. Selv om ordningen synes gammeldags, kan du også i dag få pantsatt dine eiendeler og få kontanter i hånden. Lånekontoret er nå det eneste stedet i landet som bevilger pantelån.
Det er Nordea Bank som eier og driver Lånekontoret. Kontoret har seks ansatte og alle har lang erfaring med å fastsette verdien på de innleverte gjenstandene.
Som regel får du låne omtrent 10 prosent av markedsverdien på gjenstanden som pantes. For gull og sølv er panteverdien høyere, litt avhengig av kvaliteten. Gjennomsnittslånet ligger på rundt 2500 kroner, men noen låner mer og andre mindre, som helt ned til 200 kroner.
I fjor hadde kontoret 20 000 utlån, og det var bare fire av hundre som ikke innfridde lånene sine. Hva kan du låne på? De fleste gjenstander har en annenhåndsverdi. Dette styrer hvor mye du kan låne.
På Lånekontoret er det lagringskapasiteten som setter grensene. Verktøy, trekkspill, og gitarer er gjenstander som går igjen. Ellers utgjør gullsmykker og sølvtøy av ulikt slag opptil 80 prosent av de pantsatte gjenstandene.
– Det er også mange som velger å pantsette bunadene sine når de trenger kontanter. Norske bunader er ikke billige i innkjøp, og de kan altså brukes til mer enn festantrekk. De fleste av dem som pantsetter bunadene sine, henter dem tilbake før 17. mai, forteller daglig leder Bjørn Lundby.
Han merker ellers stor pågang i forbindelse med planlegging av ferien. Mange kommer til Lånekontoret for å betale ferien når den selges som billigst. Når feriepengene kommer, gjør de opp for seg.
Andre ting du får lånt på:
• Bærbar stereo (ikke eldre enn et år) med kvittering,
• Musikkinstrumenter (alle typer),
• Foto/videoutstyr (ikke eldre enn et år) med kvittering og alle kabler/bruksanvisninger,
• Elektrisk verktøy (ikke eldre enn et år) med kvittering,
• Kikkerter av bedre kvalitet med kvittering,
• Fiskeutstyr av alle typer med kvittering,
• Armbåndsur av bedre kvalitet,
• Kunstmalerier av bedre kvalitet,
• Andre typer løsøre mot forespørsel.
– Kundene er i alle aldrer. De kommer fra alle samfunnslag og fra store deler av landet. Du skulle kanskje tro at de fleste kundene her i Oslo kommer fra østkanten, men slik er det ikke, sier Lundby.
Han forteller ellers at pantelån er attraktivt fordi låntakeren slipper å selge verdisakene sine eller ta opp et vanlig forbrukslån. Dette på tross av at det er kostbart å ta opp et pantelån også.
Tidligere var Lånekontoret eller «Stampen» noe som du ikke snakket om. Det var flaut og heller lugubert å oppsøke et slikt sted. Det var nesten like ille å gå hit som å gå på fattigkassa. Lånekontoret har de siste årene arbeidet med å alminneliggjøre virksomheten. Og det samme gjelder auksjonene.
– Vi ser at det er et behov i markedet for oss. Statusen er forandret. Det er ikke lenger flaut å komme hit, selv om vi selvfølgelig også møter enkeltskjebner som har det veldig vanskelig, sier Bjørn Lundby.
(Forbrukerrådet)