Redsel blant afghanerne må ta slutt

Author Recent Posts Debatt Latest posts by Debatt (see all) På bortebane - 02.11.2006 Afghanere i Norge - 02.11.2006 Redsel blant afghanerne må ta slutt - 19.10.2006 Torsdag i forrige uke hoppet en ung afghaner ut av et vindu i tredje etasje da politiet kom for å ransake huset hans. Han hadde ikke fått utreisefrist […]
Debatt
Latest posts by Debatt (see all)

Torsdag i forrige uke hoppet en ung afghaner ut av et vindu i tredje etasje da politiet kom for å ransake huset hans. Han hadde ikke fått utreisefrist og ligger nå på sykehuset med brukkne ankler.

Da sultestreiken ble avsluttet den 20. juni i år, skjedde det som en følge av at regjeringen hadde lovet å ikke deportere noen afghanske asylsøkere uten tilknytning til Kabul før etter nyttår. Likevel ser vi at utlendingsmyndighetene deporterer Afghanere i et enda høyere tempo enn før sultestreiken, på tross av sterk kritikk fra asylsøkerorganisasjoner og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Etter sommeren har vi registrert at afghanere plukkes opp på gata bare fordi de ser afghanske ut, og sendes til Trandum for å deporteres uten at tilknytningen til Kabul verifiseres. NOAS (Norsk Organisasjon for Asylsøkere, red.anm) har gjentatte ganger klaget på at de ikke får sjekket afghaneres tilknytning til Kabul før de deporteres. Den siste uken har politiet begynt å ransake hus hvor de tror det oppholder seg Afghanere. Afghanske flyktninger med en utvisning på seg har blitt sendt til Trandum. Flere flyktninger uten utreisefrist har blitt holdt tilbake av politiet i opptil to døgn før de har sluppet fri.

En situasjon som får en hel folkegruppe til å leve i frykt er en skam i det som skal være en demokratisk rettsstat. Det minner om regimer vi ikke ønsker å sammenligne oss med. Vi i SOS Rasisme ber derfor
ministeren redegjøre for om dette er en bevisst politikk fra den rødgrønne regjeringen sin side. Hvis dette ikke er tilfelle håper vi du snarest mulig tar grep om situasjonen og sikrer at ingen folkegrupper i Norge må leve i frykt for politi og myndigheter. I tillegg vil vi på det sterkeste oppfordre regjeringen til å holde sine egne løfter og sikre at ingen afghanere returneres i strid med UNHCRs anbefalinger og uten å ha fått en uavhengig gjennomgang av sakene deres.