Amerikansk hamskifte

Så begynner det endelig å skje da – republikanere mister fotfeste, og demokratene har sikret seg flertall i Representantenes Hus. Et katastrofalt valg for republikanerne er et faktum. Bush var raskt ute med å ta ansvaret for valgtapet, og kunngjorde samtidig at tiden var kommet for å få ny leder for Pentagon. Donald Ramsfields epoke er over.

Valgresultatet ble kunngjort samtidig som sterke bilder av massakren i Beit Hanoun i Gazastripen ble vist i arabisk medier. Israels artilleri-angrep på Beit Hanoun rammet bolighus. I løpet av noen minutter mistet bortimot 20 mennesker livet og titalls mennesker ble såret. Sterke bilder av blodfylte gater, menneskelige kroppsdeler lå strødd rundt omkring og desperate gråtende mennesker. Blant de døde var det mange kvinner og barn. John Ging fra FN har i uttalelse til BBC beskrevet situasjonen som en med “ død, ødeleggelse og desperasjon. I løpet av de siste dagene har over 60 mennesker blitt drept.

Valgresultatet ble også kunngjort et par dager etter at Saddam Hussein fikk dødsdom for forbrytelse mot menneskeheten. Dagen da valgresultatet ble kunngjort var ingen spesiell dag i Irak, annet enn at også på denne dagen mistet titalls irakere livet i selvmordsangrep. Hvor mange det nøyaktig var som døde er det ingen som lenger har oversikt over!

Det er med dette bildet i bakhodet, at egypterne mottok meldingen om republikanernes tap og Ramsfields avgang. Mohamed Seif (42) er ingeniør, og gleder seg over det amerikanske valgresultatet. – Egentlig kommer dette altfor sent. De av oss som følger med i politikken vet at det ikke nødvendigvis betyr endringer av USAs utenrikspolitikk – i hvert fall ikke med hensyn til USAs blinde støtte til Israel. Men alt er bedre enn Bush og hans gjeng, uttaler han. Det er en oppfattelse som er utbredt her nede.

Jeg treffer Nadia Ibrahim i et supermarked. Vi står i kassakøen for å betale, og kommer i prat om det amerikanske valget. – Jeg tror det kan bety en helt ny politikk i Irak. Hvordan amerikanerne skal rydde opp etter seg før de forlater landet er den store utfordringen, sier hun og godter seg over at USA ifølge henne allerede vandrer rundt i Irak med halen mellom beina.

Ramsfield vinkes ut av Det hvite hus i det hans trofaste venn Bush takker og ønsker ham all lykke i fremtiden. Her nede ønsker folk Ramsfield til helvete. Her i Midtøsen vil han huskes som hauken som brakte død og fordervelse til regionen i stor skala. Bush og Ramsfield har i følge den arabiske gaten skylden for rundt 650 000 tapte menneskeliv siden invasjonen av Irak. Det er en utryddelse av dimensjoner, mener svært mange menneskene i denne delen av verden.

Ibrahim (68) er en mann som tross sin alder ikke kan gå av med pensjon. Han er nødt til å kjøre rundt i sin nesten avdøde drosje i Kairos gater. Dette er levebrødet hans, annet har han ikke. – Jeg har ingen universitetsutdannelse. Jeg er en enkel mann, og jeg kan ikke bruke så mange store viktige ord. Hvis Saddam ble dømt til døden for utryddelse av kurderne av en domsstol som ikke er legitim, må vel Ramsfield og Bush kunne dømmes til døde for drapet på flere hundretusener av irakere, utbryter han og tar ut hånden som tegn på at han skal ta til høyre. Blinkelysene hans virker nemlig ikke.