Ett enkelt slanketips

”Le i til sammen et kvarter per dag, og du vil brenne omtrent 40 kalorier. Det blir ganske mange i løpet av et år. Dessuten er det antakeligvis den morsomste måten du kan slanke deg på!”. Dette er ett av mange slanketips som ”slankeeksperter” gir.

Der hvor jeg kommer fra er det luksus å være kraftig eller feit. Dette ble sett på som tegn på velstand. Da lille meg ankom Jaffa på Sri Lanka etter 13 år i Norge, ble skuffelsen stor for slektningene. Jeg var jo så liten og tynn. Vi trodde dere skulle være mye, mye større, ble det sagt.

Nå i Norge har jeg begynt å trene på treningsstudio, ikke for å slanke meg, men for å holde meg i form og leve sunt. Det var da første gangen jeg besøkte et treningsstudio i hele mitt liv. Det hele virket så spektakulært med mange mennesker i alle aldre på treningsstudioet. Nesten tre etasjer med treningsapparater, haller, og massasje. Overraskende mange mennesker. En toårig avtale med treningsstudio vil si nesten 14 000 kroner i utgifter.

En ung blond jente tar meg imot, viser rundt og overbeviser meg hvorfor jeg burde trene akkurat her. Alle ansatte var helt hvite, utenom vaskehjelpen som var afrikaner. Han trenger nok ikke å trene. Jobben hans er trening.

Vi gidder ikke å gå i trappa, men tar heis. Tar kollektiv trafikk eller kjører bil fremfor å gå. Vi vil ikke jobbe med renholdsarbeid eller andre type fysiske arbeid. Vi spiser mye mer enn vi burde av sukker og fett. Og så bruker vi penger på å slanke oss. Er det ikke et paradoks det hele?

Hvis du vil gå ned noen kilo, så er det et sunt kosthold som gjelder, og ikke bare mer trening. Det er konklusjonen til en australsk gjennomgang av 43 vektreduksjonsstudier fra 1985, med i alt 3476 testpersoner. På kort sikt har kosthold en bedre innvirkning på vektreduksjon enn trening.

Trening er et ukjent begrep i noen verdensdeler. Der trenger man rett og slett ikke trening.